— Jeg har fått beskjed om å si i fra når jeg er sint, for folk oppfatter meg alltid som blid. Men nå er jeg sint! sa Helene Knudsen til Vest-Agder Høyres årsmøte.

For tredje året på rad entret hun talerstolen for å påpeke at ingen fra Unge Høyre var foreslått blant de sju som skal sendes til landsmøtet.

Signal

Valgkomiteen hadde foreslått sju kandidater, ingen fra verken Unge Høyre eller seniorene i partiet.

— Det verste er at jeg må påpeke dette tre år på rad, i tillegg til at Peter Gitmark påpekte det før meg, sa Knudsen til årsmøtet.

— Hvilket signal sender dere til de unge? Vest-Agder har et av de beste ungdomspartiene i landet. Da er det for galt at vi må kjempe for at de skal få en plass hvert år, fortsatte hun, før hun foreslo at Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen burde vike plassen sin.

Steffen Aamodt fra Unge Høyre påpekte også den manglende ungdomsprofilen.

— Jeg ble også sint da jeg så dette. Det er en veldig effektiv måte å drepe engasjementet på, sa han.

- Komisk

Etter deres innlegg stemte årsmøtet over en av de sju måtte gi plass til den unge representanten Amalie Gunnufsen (18) fra Kristiansand. Det forslaget ble enstemmig vedtatt. Så stemte de skriftlig over hvem som skulle ut. Janne Fardal Kristoffersen røk ut, og ble flyttet til første vararepresentant.

Janne Fardal Kristoffersen (t.v.) får ikke representere Vest-Agder Høyre på landsmøtet. Foto: Roald Ankersen

— Jeg er veldig glad for å bli valgt, men mest på Unge Høyres vegne, sier Gunnufsen, som er leder for Vest-Agder Unge Høyre. Hun mener det er viktig at ungdomspolitikerne blir hørt, også i de viktigste nasjonale møteplassene.- Det er litt komisk at vi må kjempe for dette hvert år, sier hun.

Janne Fardal Kristoffersen sier at hun tar vrakingen med stor ro.

— Jeg er enig i at Unge Høyre skal ha en plass. Jeg samarbeider tett med dem. Jeg har fast plass i kommunalutvalget, og skal alltids klare å bli hørt nasjonalt, kommenterer hun.

Tar tid å bygge

Fylkesleder Harald Furre var ikke like begeistret for at det var Kristoffersen som måtte ut.

— Det tar tid å bygge opp kjente profiler som markerer seg nasjonalt. Jeg synes det er litt kjedelig at hun i stedet blir første vara, sier han, og legger til:

— Generelt vil jeg si at for eksempel Oslo er mye flinkere til å bygge opp profiler. Det tar tid før politikere blir kjent og hørt nasjonalt, sier han.

Hyllet i Aust

I en sal vegg i vegg hadde Aust-Agder Høyre sitt årsmøte. Der var det liten tvil om ungdommenes standing i fylkespartiet.

Både statsråd Tine Sundtoft, fylkesleder Arne Thomassen og fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund gikk på talerstolen ene og alene for å hylle ungdommenes arbeid det siste året. Ungdommene har hatt en rekke medieoppslag, og satt mange saker på dagsorden. Mest oppmerksomhet ble det da fylkesleder Haagen Poppe fortalte sin mobbehistorie på landsmøtet.

Likevel var øverste Unge Høyre-representant Jens Patrick Holmsen heller ikke foreslått som fast representant. Da dette ble kjent trakk imidlertid Rune Hagestrand seg, og Holmsen fikk fast plass.