46-åringens uforbeholdne tilståelse førte til at saken kunne avgjøres som en tilståelsessak i Aust-Agder tingrett. I retten onsdag fortalte Hol at underslagene ble begått i en periode hvor han slet med sykdom.

I dommen har retten lagt til grunn at det var sykdommen som utløste de straffbare forholdene. I vurderingen av straffeutmålingen har retten i tillegg lagt vekt på 46-åringens uforbeholdne tilståelse og at det underslåtte beløpet er betalt tilbake.

Brukt til drift og skattekrav

Hol har erkjent å ha underslått 50.000 kroner fra et dødsbo i september 2013, samt 350.000 kroner fra en stiftelse i januar 2015. Pengene fra dødsboet skal ha blitt brukt til driften av Hols advokatfirma, mens pengene fra stiftelsen ble brukt til å betale et større skattekrav.

– Jeg mente at skattekravet var feil. Det er ikke ment som en unnskyldning for at jeg tok pengene, men skatteetaten kom etterpå fram til at de var enig i at kravet var feil og jeg har nå fått tilbake over 500.000 kroner, fortalte 46-åringen da han forklarte seg for retten onsdag.

De to underslagene ble begått i forbindelse med 46-åringens tidligere virke som advokat. Han har siden høsten 2014 hatt full stilling som byggesaksleder i Lillesand.

Påtalemyndigheten mente den tidligere advokaten burde dømmes til sju måneders ubetinget fengsel, men retten kom i stedet fram til at 180 timers samfunnsstraff var en passende reaksjon.

– Utsatt for stor belastning

I dommen vises det til at 46-åringen er i en rehabiliteringssituasjon etter sykdommen og at en ubetinget fengselsstraff vil kunne skape problemer for 46-åringens jobb som byggesaksleder.

Retten trekker også fram at han og familien har vært utsatt for en stor belastning ved at saken «har vært omtalt i lokalpressen på Sørlandet ved en rekke anledninger».

Hol er i tillegg til samfunnsstraffen dømt til å betale 110.089,89 kroner i erstatning til stiftelsen Gudrun Uglands legat.