KRISTIANSAND: Kopiering og bruk av artikler og forskningsresultater uten å oppgi kilde er en av de vanligste jukseformene. Ny teknologi som lettere muliggjør avsløring fører til at stadig flere blir tatt.

I 2002 ble sju tatt for juks ved det som den gang het HiA. I 2008 vil trolig over 20 bli tatt for fanteri ved universitetet, melder UiA på sine nettsider.

— Hittil i år har vi hatt åtte saker hvor det er vedtatt annullering, og hvor det også vurderes utestenging, sier Greta Hilding i Studiesekreteriatet til nettstedet.

Vekst

I kommende møte i klagenemda er det ni fuskesaker som skal til behandling I tillegg er det ytterligere fire saker som er under vurdering, og som eventuelt vil bli behandet i klagenemdas møte i september, skriver UiAs informasjonsavdeling.

Det kan dermed fort bli over 20 studenter som er tatt for juks i 2008. Til sammenlikning var det seks saker i 2007, ti i 2006 og 15 i 2005, opplyser Hilding.

En utestenging etter juks vil i hovedsak ramme studenten i en tidsbegrenset periode på inntil ett år, og gjelder i perioden for alle høgskoler og universiteter i landet.