KRISTIANSAND: Søndag 27. januar fikk to menn fra Vågsbygd, 36 og 24 år gamle, overlevert en bag med 15 kilo amfetamin på parkeringsplassen ved Auglandstjønn barnehage. Verken de som ga eller fikk bagen visste at politiet lå i buskene.

Bagen ble fraktet noen få hundre meter inn i skogen på stien mellom Auglandstjønn og Grimsvann. Oppe i steinura ble bagen gjemt. De to «turgåerne» forsvant.

Da mørket falt på, gikk politiet til aksjon med hund. Gjemmestedet ble funnet, og narkopartiet byttet ut med melis.

Politiet la seg i posisjon i den mørke og kalde vinternatta for å vente. De måtte vente helt til 13-14-tiden neste dag. Da kom de to mennene fra Vågsbygd, plukket frem bagen, tok den med seg og gikk ned til et vann i nærheten hvor de tok seg «en joint».

Plutselig slo politiet til. Begge mennene ble arrestert.

Samtidig iverksatte politiet en godt planlagt og stor aksjon for å pågripe de øvrige i saken. På et avtalt tidspunkt ble seks personer arrestert i Kristiansand, Stavanger og Drammen.

Spaning

Det var like før nyttår i fjor at Agder politidistrikt startet en operasjon hvor det i første rekke var viktig å få kartlagt hva to tidligere narkodømte menn drev med. En 40 år gammel kosovo-albaner ble løslatt fra fengsel 25. september i fjor høst. I 2004 fikk han en dom på tre år og seks måneder fengsel. Da han ble løslatt var resttiden ett år og 80 dager.

Den andre, en 37 år gammel tyrker, fikk i samme sak som 40-åringen tre år og tre måneders fengsel. Han hadde ett år og 100 dager i resttid å sone da han ble sluppet ut i desember 2006. Gjennom kommunikasjonskontroll, blant annet telefonavlytting, skjønte politiet at 40-åringen var i gang med ny og omfattende kriminalitet, bare få måneder etter løslatelsen.

Møte i Skien

Avdelingen for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, tollvesenet, Søndre Buskerud politidistrikt i Drammen og Kristiansand politistasjon var etter hvert sterkt involvert i politiets samlede slagplan og etterforskning.

Omfattende kommunikasjonskontroll, intens spaning og taktisk etterforskning førte politiet på sporet. Det ble gjort avtaler om et møte i Skien lørdag 26. januar.

De to hovedmennene fra Kristiansand, 40 og 37 år gamle, hadde da et møte med to kosovoalbanere fra Drammen, 47 og 33 år gamle. Det viser seg senere i saken at 47-åringen var den som solgte amfetaminpartiet på 15 kilo. På dette møtet skjedde det ikke annet enn at de to fra Kristiansand fikk overlevert et dokument fra de to.

Politiet «lå i buskene» på Lasses kafé utenfor Skien og fikk med seg alt som skjedde. Fra nå ble bilene og folkene fotfulgt hele døgnet. Neste dag kjørte en 26-åring fra Drammen. Mannen, som tidligere bare er straffedømt for heleri, hadde 15 kg amfetamin i bilen.

Ved 18.30-tiden var de i Kristiansand. De ble tatt imot på utsiden av byen av den 37 år gamle kristiansanderen, en av de to hovedmennene lokalt, som også er mottaker.

Mot Vågsbygd

Bilene kjørte mot Vågsbygd og inn Vågsbygd Ringvei. Ved Auglandstjønn barnehage svingte de av. Først til den ene parkeringsplassen. Der kom det ut en person fra skogen som satte seg bak i den ene bilen. Kjøretøyene kjørte til den andre parkeringsplassen.

To menn hentet bagen med amfetamin, tok den med seg inn i skogen, og gjemte narkopartiet i steinura. Politiet fulgte nå hvert skritt, hver bevegelse, til involverte folk og biler. Telefonene deres ble også avlyttet.

«Trafikkontroll»

Fra politiet i Kristiansand ble det ringt til kolleger litt lenger østpå, med anmodning om å «lage» en trafikk-kontroll på E18. På vei tilbake til Drammen blir 26-åringen «tilfeldig» stoppet av politiet i det som tilsynelatende er en helt ordinær trafikk-kontroll.

Førerkort og vognkort ble sjekket. Dermed hadde politiet skaffet seg identiteten til 26-åringen. Han ble ønsket god tur videre og ante ikke noe av politiets bakteppe.

Neste dag ble også tyrkeren arrestert.