LILLESAND: Savnede Belur Sardar fra Mjøndalen, Dung Tran Larsen fra Bergen og Ann-Helen Karlsen fra Lillesand var de tre mest aktuelle kvinnene for politiet å sjekke ut da liket ble funnet i sjøen utenfor Kalvøya tirsdag for en uke siden. Det får fvn.no opplyst av politiet.

Belur Sardar forsvant ifølge hennes mann fra hjemmet deres i Mjøndalen 30. april i fjor. Siste observasjon av kvinnen var ifølge politiet i februar samme år. Dung Tran Larsen ble meldt savnet av ektemannen 20. juli i fjor. I begge sakene er familiemedlemmer siktet for drap, men politiet mangler lik. Ann-Helen Karlsen ble sist sett i Tananger ved Stavanger natt til søndag 6. mars 2005, og er senere aldri funnet.

Fikk avkreftet

Alle tre ble imidlertid sjekket ut av likfunn-saken i Lillesand etter kort tid. Selv om kvinneliket bar sterkt preg av å ha ligget i vannet lenge, fastslo politiet ut fra kjennetegn at den døde kvinnen ikke kunne være noen av de mest aktuelle.

— Vi sjekket ut funnet opp mot saker vi har jobbet med, og har fått avkreftet at det er noen av dem, sier Gunstein Kallhovd, leder av kriminalteknisk avdeling ved Agder politidistrikt, til fvn.no.

Dermed står politiet fortsatt på rimelig bar bakke i likmysteriet. Ingen savnede peker seg ut som aktuelle, den foreløpige obduksjonsrapporten er ikke klar, og strømningene i sjøen tyder på at liket kan ha kommet langveisfra.

FUNN: Liket av kvinnen ble tatt om bord i redningsskøyta Kaptein Egil J. Nygård. (Foto: Tore-André Baardsen) — Det mest sannsynlige er at liket har drevet med kyststrømmen sørvestover. Liket kan ha kommet fra Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Oslofjorden, Østfold og til og med Sverige, selv om fra svenskekysten nok er i det lengste laget, sier forsker ved Havforskningsinstituttet, Svein Sundby, til fvn.no.

Sterk kyststrøm

Ifølge Sundby kan den sterke kyststrømmen utenfor sørlandskysten ha gjort at liket har drevet i en fart på en halv knop. Dermed kan den døde kvinnen i løpet av to uker ha drevet nærmere 300 kilometer.

— På to uker kan liket ha drevet veldig langt. Men det avhenger av hvor lenge liket har ligget i sjøen, sier Sundby, som tror det er lite sannsynlig at den døde kvinnen er kommet fra Danmark.

— På grunn av strømningene i Skagerrak er sannsynligheten mindre, sier han.

Dersom ikke Kripos klarer å identifisere kvinnen ved hjelp av registeret over savnede personer, vil informasjonen bli sjekket opp mot savnede personer både i Sverige og Danmark. Men etter det fvn.no kjenner til, jobber politiet også ut fra en teori om at den døde kvinnen aldri er blitt meldt savnet.

Dermed kan det bli en tidkrevende og omfattende etterforskning før en identifikasjon er på plass.