SONGDALEN: En politipatrulje og 14 frivillige fra Røde Kors var involvert i en leteaksjon etter to unge menn på 18 og 20 år i natt.

De to guttene hadde gått ut på tur med hund tidligere på dagen, ved 13.00-tiden. Da det mørknet hadde de to gått seg vill, og ringte hjem.

— Foreldrene ringte oss i halv elleve-tida søndag kveld, med beskjed om at de hadde kontakt med guttene via mobiltelefon, og at guttene ikke lenger klarte å orientere seg, sier operasjonsleder Bård Austad ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Mobilsporing

18 og 20-åringen hadde lagt ut på skogtur fra Volleberg, fire kilometer sør for Nodeland.

Det ble iverksatt mobilsporing for å avgrense området de to kunne befinne seg i.

— Vi opprettet mobilkontakt med dem, og det ble forsøkt om de kunne høre sirener i det aktuelle området, men uten resultat, forteller Austad.

Dermed ble luftambulansens helikopter satt inn i søket ved 01.30-tiden. Da var også letemannskaper fra Røde Kors standby.

Da helikopteret nærmet seg, kunne de to høre lyden fra rotoren, og ga gradvis beskjed om hvor de befant seg i forhold til helikopteret.

— De har også sterk nattkikkert ombord i helikopteret, vel egnet til å fange opp et lite lysglimt fra f.eks. en mobiltelefon, forklarer operasjonslederen.

Kartreferanse

Da helikopteret hadde ringet inn området der de to turgjengerne befant seg, ble det notert eksakt posisjon via GPS, og to personer fra Røde Kors, som da hadde en nøyaktig kartreferanse, tok seg frem til dem og fikk dem ut av skogen.

Da var guttene én kilometer hjemmefra.

— De var litt kalde og forfryste, men ellers sto det bra til med dem og bikkja, sier Austad.