VENNESLA: Natt til søndag 8. oktober 2006 ble varer for 200.000 kroner stjålet fra Euronics Vennesla. For å komme seg inn i butikken brukte tyvene en bil som rambukk.

Les også: Bil brukt som rambukk

Politiet mener to litauiske menn på 31 og 30 år stod bak innbruddet i Vennesla, samt andre liknende forhold. Ifølge VG mener politiet at de to er ansvarlige for til sammen fire sjokkbrekk i Rogaland, Agder og Buskerud.

Den ene av disse to ble pågrepet ved en tilfeldighet da han ble gjenkjent av en politipatrulje.

— Han kom tilbake til Sørlandet, og ble gjenkjent av en tilfeldig politipatrulje som stoppet bilen han satt i, sier lensmann Arne Sundvoll ved Vennesla og Iveland lensmannskontorsier.

Ifølge Sundvoll er denne mannen også siktet for liknende forhold ellers i Europa.

— De opererer over store området, sier han.

Se video Står bak 196 sjokkbrekk

Ifølge VG mener Handels— og Servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) at de to litauerne er en del av en østeuropeisk krimbølge.

Sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i HSH sier til avisen at kriminelle fra Øst-Europa står bak minst 196 sjokkbrekk i Norge siden påsken 2006. — Vi har systematisert sakene ut fra modus for å dokumentere problemet. I forbindelsen med anslagene i vår statistikk er varer for opp mot 50 millioner kroner blitt borte, sier Bjerke til VG.

De to litauerne er i tillegg til sjokkbrekket i Vennesla tiltalt for å ha stjålet pelsprodukter til en verdi av 1.781.000 kroner fra en pelsbutikk i Sandnes i november 2006. Også her brukte tyvene en bil for å komme seg inn i butikken.

— Ranene er godt planlagt. Bilene stjeles på forhånd, gjerne andre steder i landet enn der innbruddet skal skje, sier aktor i saken, politiadvokat Karsten Monsen til VG.