FROLAND: — Av sikkerhetsmessige- og hensyn til brannslukkingsårsaker har vi konkludert med at det er hensiktsmessig antall, det er maks, og det vi bør satse på, sier justisminister Knut Storberget under pressekonferansen klokken 17.30 i ettermiddag.

Men ministeren legger til at situasjonen løpende vil vurderes - alt etter hvordan slukkingen går med flere helikoptre og ikke minst hvordan værforholdene blir.

Han forteller at han i dag tidlig startet en prosess i forhold til EU og Norges naboland om brannberedskap. Blant annet tilbyr Italia et brannfly.

Foreløpig skal det altså forsøkes med den opptrappede helikopterstyrken, som i løpet av dagen har økt fra tre til syv helikoptre nå klokken 17.30. Fire flere er på vei, og skal være på plass i løpet av kvelden. Ifølge Storberget skal det være ti helikoptre i lufta fra klokken 19 fredag kveld.

Brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder brannvesen er svært godt fornøyd med opptrappingen.

— Dette er gode nyheter, og med denne mengden ressurser håper vi at brannen kan være under kontroll innen et døgn, sier Kongsvik til fvntv ved 18-tiden.

- Monner mye med 11 helikoptre - Ifølge de som har greie på brann, monner det mye med 11 helikoptre i full virksomhet. Både lokalbefolkningen og jeg håper man lykkes med dette, sier Storberget.

Justisministeren fikk også spørsmål om hvorfor regjeringen sender hjelp først nå.

— Når man ser på arealet og den spredningen det får, påkaller det mer kapasitet, svarte Storberget blant annet.

Han pekte også på at det mandag så ut til at brannen var under kontroll.

Også landbruksminister Terje Riis-Johansen uttalte seg på pressekonferansen.

— Det er klart at jeg blir preget. Det er en stor katastrofe vi snakker om, sa Riis-Johansen, og la til at han når brannen blir slukket gjerne vil bidra ovenfor lokalbefolkningen som har fått ødelagt jorda.

— Det ligger betydelige utfordringer i forhold til at så mye god skau er ødelagt, sa han.

Tilfreds ordfører Til slutt var det Froland-ordfører Sigmund Pedersen som fikk ordet.

— Jeg er glad for rask tilbakemelding fra regjeringen. Og jeg er positivt overrasket over at de setter inn så mye materiell. Jeg tror vi skal klare dette med 11 helikoptre, sa han.

Slukket i morgen? Brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder brannvesen ser også positivt på fremtiden - og peker på at helikopterkraften nå er historisk stor i forhold til under tidligere skogbranner i Norge.

— Meg bekjent har det aldri tidligere vært brukt mer enn to helikoptre, sier han til fvntv.

Kongsvik anslår at det vil ta ett døgn å få slukket brannen med den økede helikopterstyrken.

Storberget rystet over skadene Knut Storberget fløy i ettermiddag politihelikopter til Froland sammen med blant annet landbruksminister Terje Riis-Johansen. Klokken 16.15 landet helikopteret, etter at ministeren med følge hadde tatt en god runde over brannområdet. Slik ønsket Storberget å skaffe seg en viss oversikt over brannen - og det mente han også å ha fått.

— Det som gjorde størst inntrykk, var de store skadene og omfanget, sa Storberget til pressen etter å ha kommet ut av helikoptret.

Etterpå gikk ministeren rett i møte med Frolands kommuneledelse og ledelsen for slukkingsarbeiderne - før pressekonferansen startet 17.30. Regn skaper håp Omkring klokken 16.30 brøt et kraftig regnvær ut over Froland. Regnværet viste seg å være kortvarig, og ifølge brannmannskap på stedet må det store mengder til for at det skal få noen innvirkning på brannen.

Ved 18.30-tiden begynte det igjen å duskregne i området.

I 16-tiden blusset brannen noe opp omkring Valle og Åstveit som ligger nær Mykland - dermed er håpet de fastboende i dette området hadde om å få flytte tilbake til husene sine slukket for en stund.

Oppretter egen flygeledelse Fredag ettermiddag deltok ifølge ordføreren tre helikoptre i slukkingen. Ved 15-tiden ble det klart at det i løpet av ettermiddagen og kvelden kommer ytterligere åtte helikoptre – to fra Forsvaret og resten sivile – til brannstedet i Froland. Maksimum ti av dem skal delta i slukkingen samtidig, av sikkerhetsmessige grunner.

Det blir også opprettet en base for helikoptrene mellom Hynnekleiv og Mykland. I tillegg skal en egen flygeledelse få ansvar for å dirigere lufttrafikken i området, opplyser operasjonsleder i Agder politidistrikt, Svein Vasby.

Artikkelen oppdateres.

FLERE HELIKOPTRE: Totalt elleve helikoptre kommer til å være tilgjengelige for slukkingsarbeidet i Froland fredag. Foto: Kristin Ellefsen