OSLO/AGDER: – Personlig mener jeg hun bør gå av. Dette er blitt en for alvorlig sak til at hun kan fortsette, sier Klungland til Fædrelandsvennen etter gårsdagens pressekonferanse med LO-leder Gerd-Liv Valla.

Han understreker at det er opp til LO å avgjøre Vallas fremtid. Men for egen del mener han at hun ikke var ydmyk nok i går. Til tross for at Valla foran et fulltallig pressekorps lovet å forandre lederstil, og tok selvkritikk på at hun hadde angrepet Ingunn Yssen offentlig i forrige uke.

Ikke nok

– Dette var ikke en uforbeholden unnskyldning. Hun beklaget bare hvis Yssen og de andre hadde oppfattet henne som mobbende og trakasserende. Men jeg tar til etterretning at hun har støtte i LO-sekretariatet, sier Klungland.

– Men tror du hun overlever som LO-leder?

– Nei. Jeg tror denne saken vil rulle videre og at hun vil få et voldsomt kjør framover, sier Klungland, som beklager den skaden han tror dette påfører LO. Han er også kritisk til at ikke Valla sa fra seg plassen i Aps sentralstyre og vervet som leder av Aps valgkomité.

– Jeg beklager veldig at hun ikke avklarte dette, sier stortingsrepresentanten som har vært LO-medlem i 25 år.

Men meningene er svært delte blant andre Ap— og LO-topper i landsdelen. Arendal-ordfører Torill Rolstad Larsen (Ap) mener Vallas avgang ikke er en aktuell problemstilling. Men heller ikke hun synes Valla var ydmyk nok i går:

– Hun er jo fremdeles litt arrogant. Selv om hun ba om unnskyldning, svarer hun unnvikende.

– En del av utsagnene virket litt oppkonstruert, sier Rolstad Larsen.

– Av respekt for Ap synes jeg også hun bør vurdere å gi opp plassen i sentralstyret og vervet som leder av valgkomiteen i partiet, mener arendalsordføreren.

Holder lenge

Hennes kollega i Mandal, Åse Lill Kimestad, mener på sin side Valla gikk langt nok i går.

– Hun var så ydmyk som hun måtte være, sier hun. Klubbleder på Xtrata Nikkelverk, Terje Næss, er enig.

– Valla la fram en uforbeholden unnskyldning for måten hun er og blir oppfattet på. Mer kan en ikke forlange. Jeg så en person som opptrådte med det største alvor.

– Tror du hun vil overleve som LO-leder?

– Ja. Hun skulle stå til ansvar for sine handlinger, og det gjorde hun. Dette holder i bøtter og spann, sier Næss.