KRISTIANSAND: I tillegg er 21-åringen dømt til å betale oppreisningserstatning til foreldrene til Line Cecilie Abelsnes. Tidligere har den domfelte inngått forlik om å betale oppreisningserstatning til de øvrige som var involvert i ulykken.

Den 21 år gamle bilføreren ble funnet skyldig i uaktsomt drap. Aktors påstand var ubetinget fengsel i ett år og tre måneder.

I forbindelse med straffeutmålingen bemerker Kristiansand tingrett blant annet ”at tiltalte har utvist kvalifisert uaktsomhet ved kjøring i høy hastighet med en sportsbil med meget kraftig motor og uten tilstrekkelige kjøreferdigheter, og at nevnte kjøring medførte en alvorlig trafikkulykke, der en person døde og fire andre personer ble alvorlig skadet. Etter rettens syn må tiltaltes konkrete kjøring bedømmes som grovt uaktsom sett i forhold til kjøretøyet, veiens beskaffenhet og fartsgrensen på stedet. Det bemerkes i denne forbindelse også at ulykkesstedet ligger som adkomstvei til et større boligområde med mange barn. Det er fotgjengerovergang og bussholdeplass på vegstrekningen like ved der ulykken skjedde”.

— Grovt uaktsom

Det heter videre premissene for straffeutmålingen at ”det er klart straffskjerpende at tiltaltes kjøring var grovt uaktsom, uvettig og kvalifisert uansvarlig, og at ulykken har hatt store konsekvenser – psykisk, fysisk og følelsesmessig - for de fornærmede, etterlatte og familiene deres. Det at mange personer er påført skade, traumer og lidelser må tillegges betydelig vekt ved straffutmålingen.

Retten har i straffskjerpende retning også lagt vekt på at tiltalte kjørte uten førerkort med en sportsbil med svært stor motorkraft og akselerasjonspotensialet. Det er for retten åpenbart at tiltalte verken hadde førerkvalifikasjoner eller en tilstrekkelig modenhet til å kjøre en slik bil.

Retten har ved straffutmålingen også lagt vekt på individualpreventive hensyn. Det bemerkes særlig at det kan stilles spørsmålstegn ved om tiltalte har tatt nødvendig lærdom av den alvorlige ulykken, som han selv forårsaket ved uvettig kjøring. Retten legger etter bevisførselen til grunn at tiltalte sommeren 2008 la ut en videosnutt på sin facebook-adresse. Videosnutten viser bilkjøring i Danmark, der tiltalte var passasjer i en hastighet oppgitt til ca. 200 km/t. Tiltalte har selv forklart at han er svært opptatt av biler, særlig gatebiler.

De nevnte forhold tilsier etter rettens syn at også individualpreventive hensyn bør tillegges adskillig vekt ved straffutmålingen”.

Erstatning på 80.000 kroner

Ved utmålingen av oppreisningserstatning til den omkomne foreldre har retten går ut over normen på 75.000 kroner, og tilkjent en erstatning p 80.000 kroner.

Bakgrunnen for å forøye erstatningen er ifølge retten at ”dersom det foreligger slike særlige forhold kan retten fastsette et høyere beløp. Retten finner at i nærværende sak foreligger særlige forhold, idet tiltaltes utlegging av videosnutt på sin side i Facebook, slik som beskrevet ovenfor, har vært en ekstra belastning for de etterlatte. Det bemerkes at nevnte forhold gir de etterlatte grunn til å spørre seg om tiltalte har tatt den nødvendige lærdom av en dypt tragisk trafikkulykke”.

Retten har lagt til grunn at domfelte kjør svært fort i forbindelse med uykken.

”Foruten at ulykken skyldes at tiltalte holdt alt for stor fart – minst 100 km/t forut for ulykken – på en vegstrekning med flere kurver og med 60 km. fatsgrense – bemerkes også at tiltalte ikke hadde førerkort for motorvogn. Han hadde ikke fullført kjøreopplæringen, idet han hadde strøket på teoridelen. Retten legger til grunn at tiltalte følgelig ikke hadde tilstrekkelig ferdigheter som fører av motorvogn, og særlig ikke en motorvogn med den motorkraft og akselerasjonspotensialet, som det bilen hans hadde. Nissan Skyline må etter retten syn betraktes som en sportsbil”.