BYKLE: De første dagene i påsken har bydd på vekslende vær for ferierende i fjellet i Agder-fylkene. Spesielt søndag har været på Hovden skiftet mellom strålende sol og snøvær, vindstille og snøstorm.

— Det har vært en grei palmehelg. Vi har ikke hatt for mye å gjøre, men har behandlet totalt 22 pasienter, oppsummerer informasjonsansvarlig Alfred Georg Klausen i Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps.

Benbrudd og småkutt

Hjelpekorpset har i påsken beredskap døgnet rundt, og har vaktstasjoner ved alle de større skistedene. 22 behandlede pasienter den første påskehelgen er omtrent det samme antallet som de tre siste årene.

— Vi har behandlet alt fra småkutt til sykdomstilfeller. De alvorligste skadene har vært benbrudd. Vi hadde et benbrudd som ble behandlet på Hovden, og noen pasienter fra de andre stedene som ble sendt til Sørlandet sykehus i Kristiansand for røntgen, sier Klausen.

Totalt ti personer er hentet ut fra påskefjellet med snøscooter.

— Noen av disse er hentet i skianlegg, men flesteparten er fra skiløyper. Vi hentet ut tre personer i dag, opplyser Klausen.

Hard snø

Hjelpekorpset beskriver utfarten i helgen som middels, og venter et større innrykk av påskeferierende onsdag.

— Men de som er i fjellet nå, er ute. I alle fall når solen skinner. Da strømmer folk ut. Lørdag var det mange folk ute, sier Klausen.

— Det har vært mange folk ute. Med hard snø kan det gå fort for seg, sier vaktsjef ved hytten til Røde Kors på Hovden, Martin Hauge.

Følg været time for time over hele Agder på våre værsider! Både Klausen og Hauge beskriver føret i fjellet som skiftende, og er spent på hvordan været vil bli i påskeuken. Det er ikke overhengende skredfare i fjellet, men informasjonsansvarlig Klausen ber likevel skifolket være obs.

Advarer mot overvann

— Man skal være obs når man beveger seg i terrenget. Man kan løse ut skred, selv om ikke faren er overhengende, sier han, og advarer samtidig mot å bevege seg på islagte vann.

— Det er mye overvann nå. Det gjør at det ligger vann mellom snølaget øverst og isen. Dette gjelder de fleste vann etter hvert. Går man gjennom, blir det både vått og kaldt. I noen områder er også isen uttrygg, så folk bør vise stor aktsomhet før de velger å legge skituren over snødekte vann, sier Klausen.