KRISTIANSAND: – Motorsager slår gnister og derfor må man nå søke om tillatelse for å bruke motorsag i skogen, sier brannsjef i Brannvesenet Sør, Jon Inge Aasen, til fvn.no.

Den neste uka er det meldt hyggelige temperaturer og minimalt med regn. Skogbrannfaren øker dermed dramatisk og det kan skape branner i kratt og skog.

Se video i toppen av saken:

Brannvesenet spadde opp plenen sin for å demonstrere skogbrannfaren.

– Vi har samme problem langs hele kysten og derfor går vi nå inn for forbud mot motorsag, sier Aasen.

Skogsmaskiner og maskiner som brukes for å klippe gress i grøftekanter kan også gjøre sitt for å skape farlige situasjoner. At maskinen treffer en stein, kan ifølge brannvesenet være nok til å starte en brann.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flere branner i det siste

De siste dagene har det oppstått flere branner i skog og kratt. Mest alvorlig var en hendelse natt til lørdag, hvor en nødrakett på avveier førte til stor jobb for brannmannskapene.

– En nødrakett landet på land og satte fyr. De som hadde sendt opp raketten klarte ikke å slukke brannen, sier Aasen.

Resultatet var en mange timer lang innsats som krevde mange brannressurser. I går måtte brannvesenet rykke på ytterligere en brann.

Mens de sju mannskapene som var på jobb ved stasjonen i Mandal deltok i slukkingen, startet en mindre brann på et sykehjem i byen.

I Kristiansand måtte Kristiansandsregionen brann og redning mandag rykke ut på en krattbrann på en holme.

Advarer mot engangsgriller

– Det er totalforbud mot ild i skog og mark. Det er viktig å vise aktsomhet med røyking og derfor ikke hive fra seg sigaretter, sier vakthavende overbefal i Kristiansandsregionen brann og redning, Johnny Flæte.

Flæte, Aasen og beredskapssjef Ynge Årøy hos fylkesmannen er samstemt når de ber folk være forsiktig mot engangsgriller.

– Grill er et veldig flott verktøy dersom det brukes riktig. Mange tenker ikke på hvor varmt det blir under grillen, sier brannsjef Aasen.

Rådet fra brannsjefene er å holde seg i ”trygt” terreng med grillene. Å ta med seg litt vann er dessuten anbefalingen, og det gjelder ikke bare folk på tur, men også bønder som slår gress.

Se video i toppen av saken:

Brannvesenet spadde opp plenen sin for å demonstrere skogbrannfaren.