FARSUND: Etter å ha rygget noen meter på parkeringsplassen utenfor Coop på Storekvina, hørte den 21 år gamle bilføreren en skrapelyd. Han reagerte ikke umiddelbart, og fortsatte ryggingen. Først da gutten kom ut foran bilen, stoppet han bilen.

Den ni år gamle gutten lå da på bakken, om lag fire meter foran bilens front.

Ulykken skjedde fredag 24. juli. Nå er bilføreren dømt i Lister tingrett for grov uaktsom kjøring til betinget fengsel i 30 dager, samt en bot på 10.000 kroner.

— Kunne blitt alvorligere

Gutten kom til alt hell fra påkjørselen i Kvinesdal uten livstruende skader. Han ble brakt med luftambulanse til Sørlandet sykehus i Kristiansand, hvor han ble behandlet for brudd i bekkenet.

— Jeg husker bare et smell i hodet og at det ble svart noen sekunder da bilen kjørte over, og så er resten borte, sa niåringen da Fædrelandsvennen intervjuet ham på sykehuset noen dager etter ulykken.

Han brukte krykker fram til slutten av september krykker. Det antas at han ikke vil få fysiske varige mèn av skaden. Ifølge Lister tingrett kunne imidlertid «skadefølgen lett blitt langt alvorligere».

Kom under forhjulet

21-åringen forklarte i retten at han både så i sidespeilene og gjennom bakruten før han begynte å rygge utenfor dagligvarebutikken. Da han kjørte inn på parkeringsplassen kort tid før ulykken, hadde han sett gutten sykle rundt på stedet, men han så ikke niåringen da han startet ryggingen.

Ifølge dommen ble gutten kjørt over av minst ett av hjulene på venstre side, trolig forhjulet. Sykkelen kom delvis under bilen, og ble dratt bortover asfalten. Måling foretatt i ettertid viste at skrapemerkene etter sykkelen var på 7,6 meter.

Målingen forsterker rettens inntrykk av at 21-åringen rygget i høy hastighet. Dette har også to vitner og en passasjer i bilen bekreftet.

«Uavhengig av hastigheten har tiltalte under ryggingen ikke hatt tilstrekkelig oversikt over området bak bilen. Det er i så måte tilstrekkelig å vise til at det der befant seg en gutt på eller med sykkel, uten at han oppdaget det. Selv om tiltalte før han begynte ryggingen så bakover via bilens sidespeil og gjennom bakruten, har hans observasjon vært utilstrekkelig. Når han i den situasjonen rygget over en relativt lang strekning, målt til minst 16 meter, og med en hastighet som i hvert fall ikke var spesielt lav, tok han etter rettens vurdering en bevisst sjanse», heter det i dommen.

Har tilstått

21-åringen har erkjent å ha vært uaktsom under ryggingen. Han har også innrømmet at ryggingen skjedde «litt raskt».

I tillegg til fengselsstraffen, som er gjort betinget med en prøvetid på to år, er 21-åringen dømt til å være uten førerkort i tre måneder. Han fikk førerkortet beslaglagt av politiet på stedet, og tiden førerkortet har vært beslaglagt kommer til fradrag.

— Bilføreren har vært i kontakt med oss en rekke ganger, og vi klandrer ham absolutt ikke. Jeg tror dette kunne skjedd hvem som helst, sa guttens mor til Fædrelandsvennen etter ulykken i juli.

LUFTAMBULANSE: Gutten ble flyttet over fra ambulansebilen til helikopteret ved Gluggevatnet. Derfra gikk ferden videre til sykehuset. (Foto: Kari Lea Hennestad) Foto: Kari Lea Hennestad (mms)