KRISTIANSAND: Klokka 18.57 kom meldingen om brann i Kristiansand kommunes høyborg, Byhallen, inn. En automatisk brannalarm ble utløst, men det viste seg kjapt at alarmen ble utløst i flere bygninger. På vei til stedet ble brannen bekreftet.

En drøy time senere ble brannen bekreftet slukket.

Se videoreportasje

Sjekk bildeserie fra torvet

Rådmann Thor Sommerseth, Forebyggende sjef for brannvesenet i Kristiansand, Jan Røilid og ordfører Per Sigurd Sørensen (H). (Foto: Kjetil Nevestad)

— Da vi fikk opp døra var det åpne flammer og det brant greit under taket, forteller brannmester i Kristiansand, Bjarne Lund, til fvn.no.

Ordfører Per Sigurd Sørensen var svært bekymret for at hele Byhallen skulle bli hardt skadet i brann.

— Jeg satt i bilen min på Lund og fikk telefonen om at det brenner på kontoret. Det var ikke så godt å vite hva det var, men det var bare å komme seg ned. Når man får en slik melding tror man jo det verste.

Kraftig røykutvikling

På stedet slet brannvesenet i flere minutter med å finne brannårsaken. Kraftig røyk gjorde arbeidet vanskelig, men etter en stund ble det klart at det brant i en sykkelbod i bakgården.

På baksiden av Torvet røyk det kraftig. (Foto: Kurt Meihack Engen)

— Vi kom til stedet og gjorde en innsats for å få slukket brannen. Den startet i en del av bakgården som hadde overbygg, forteller overbefalsvakt Jan Røilid i Kristiansandsregionen brann og redning.

Se videoreportasje

Sjekk bildeserie fra torvet Ti brannmannskaper fra Kristiansand deltok og fikk i tillegg bistand fra brannmannskaper fra Vennesla. Politiet var på plass med flere patruljer og fikk etter kort tid bistand av patruljer fra Utrykningspolitiet med å sperre av Tollbodgata for mennesker og trafikk i begge ender.

— Meldingen gikk på sterk røykutvikling fra Byhallen. Ganske fort fikk vi bekreftet at de som var i Byhallen hadde kommet seg ut. Etter noen minutter kom brannvesenet fram til at det var brann i en sykkelbod som var årsaken. Flere sykler ble ødelagt i brannen, forklarer politiets innsatsleder, Nils-Kristian Voreland, til fvn.no.

Røyken slo mot himmelen

Mens brannen var på sitt kraftigste slo mye røyk ut mot himmelen. På begge sider av Byhallen var røyken godt synlig, og øyenvitner forteller til fvn.no at de var redd for at hele bygningen skulle bli kraftig rammet av brannen.

Foreningen med Israel for fred (MIFF) skulle til å starte et folkemøte i Byhallen klokken 19.00 i går kveld. Det er bare tre minutter etter at brannen ble meldt til brannvesenet. Leder i MIFF i Kristiansand, Gabriel Edland, forteller til fvn.no at de kjente røyklukten og rømte lokalet. En annen person som oppholdt seg i Byhallen skal ha forsøkt å slukke brannen med brannslukningsapparater, men måtte etter kort tid gi opp og rømme stemet.

— Selve evakueringen foregikk stille og rolig. Det var ingen dramatikk. Like før vi oppdaget brannen hørte vi noen rare lyder utenfor Byhallen. Om det er folk som har vært i bakgården eller det var flammene som lagde lyden vet vi ikke, sier Edland til fvn.no

— Frykter du det kan være politiske motstandere som har ønsket å skade arbeidet til MIFF ved å tenne på?

— Nei. Det vil bli å spekulere. Jeg har ingen grunn til å tro det. Vi har hatt møter i Byhallen, og bare hat en fredlige protest på ett av våre møter, sier han.

Røykfylt ordførerkontor

Ordfører Sørensen trodde ved 20-tiden at det stort sett er røyklukt som vil prege arbeidsdagen fredag. Det fikk han rett i.

— Jeg og rådmannen var inne sammen med brannvesenet nå sent i kveld. Det var omfattende røykskader og luktet surt. Jeg klarte ikke være der inne lenge. Nå er alle vinduer satt opp og brannvesenet har satt opp vifter, sier ordføreren.

Rådmannen var mer heldig.

— Vi var også inne og så på Thor Sommerseth sitt kontor. Det ligger i en annen del av bygget og var nærmest fritt for røyk, sier Sørensen.

Sjekk bildeserie fra torvet