FRA COLOR LINE-KAIA: Ved Hampa i Kristiansand nærmer vannet seg bilene på p-plassen. Foto: Ingunn Lindekleiv

Har du bilder fra springfloen lørdag kveld? Send dem til nett@fvn.no

MANDAL: Ved Smak og Behag i Mandal måtte personalet bære gjestene sine til tørre bord lørdag kveld på grunn av høy vannstand og oversvømmelse.

— Det var varslet høy vannstand langs hele kysten fra svenskegrensa til Stavanger i dag, sier vakthavende meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt til fvn.no.

Floen som kommer søndag morgen blir mer behagelig, sier Smits.

SE VIDEO: Springflo i sør

— Hvor høyt stiger det natt til søndag, og når kan vi vente oss en flomtopp?

- Vi har stipulert at vannet vil stå omlag én meter over normal flo ved Trægde rundt midnattstid, slik det er angitt i tidevannstabellen, sier Smits.

Ifølge meteorologen har vannet steget omkring 8 centimeter i timen frem til klokka 23.00, deretter vil det svakt begynne å avta.

— Du kan sammenligne situasjonen som oppstår med bevegelsene man får i et badekar når man plasker rundt med hånda, du vil få et skyv av høye bølger mot land, og det vil også skru seg ekstra høyt opp i trange sund, viker og fjorder, forklarer Smits.

Måtte bære gjestene

En av restaurantene som vurderte å stenge var Smak og behag i Mandal:

— Det kom 20 centimeter med vann i første etasje med i løpet av et kvarter, sier innehaver Markus Frank ved Smak og Behag.

Han måtte bære gjestene sine på do, og de som ville ut og røyke, ble også båret ut til røykebua av velvillige og sterke servitører.

Brannvesen og septikfirmaer var ute natt til søndag for å bistå alle som har akutt oversvømmelse i den grad det er mulig å gjøre noe.

Hele kysten

Også fra Kristiansand, Lillesand, Høvåg og Arendal meldes det om unormalt høy vannstand.

Naust og bygninger nær vannkanten oversvømmes, og flere båter er nå i ferd med å skure mot bryggekanter og land.

— Vi har ikke fått noen meldinger om skader på bygninger, og jeg vil jo tro folk er fornuftige nok til å sjekke bilen sin på kaia, sier operasjonsleder Bjarne Bakken ved Agder politidistrikt til fvn.no.

SIKRET: Butikken til rørlegger Hjorteland i Mandal ble sikret i alle kanter med sandsekker. Ved bakdøra en tross alt fornøyd Odd Hjorteland. FOTO: Jan-Erik Stiland