SØGNE: — Jeg synes ikke det er noen elegant løsning. De som driver business skal få skilte, men de kan ikke styre alt, uttaler plansjef Dag E. Arntsen i Søgne kommune til Fædrelandsvennen.

Han har sendt et skarpt brev til arkitekten, og finner det «lite heldig» at markiser og annet eksteriør må underordne seg de røde og gule Coop-fargene.

Om forretningen en gang skulle bytte plass med grønnkledde Kiwi, kan det bli grelle kontraster for folk som ikke er fargeblinde.

— Det beste var om de fant nøytrale farger som gikk greit sammen med andre farger, mener plansjefen.

- Kvikker opp

Om beboerne velger å montere markise, koster det rundt 10.000 kroner ekstra. Men byggherre og arkitekt har bestemt fargen.

— Noen synes ikke de er fine, noen synes de er fine, mens andre ikke bryr seg, forteller styreleder Bjørg E. Bjørsvik i Soltunet borettslag.

Coop-kjedens markeringsbehov har også tidligere fått naboene over til å se rødt - og gult. Fædrelandsvennen skrev i høst at mange misliker de store, fargesprakende skiltene.

Nå får matvaregiganten nok en gang pepper. Men ikke fra alle.

— Jeg synes gulfargen er helt grei. Når du ser nedenfra, kvikker det opp fasaden, sier beboer Øystein Hagen (68), som liker markisene, men fortsatt misliker skiltene.

Arkitekten forklarer at fargevalget skal skape et enhetlig preg, og bryte opp den mørke fasaden.

— Dette er et svært bygg i mørke farger, så det er gjort for å brekke opp litt. Dessuten blir det et behagelig lys inne i leilighetene med de gule markisene, sier Arne Stramrud fra SMS Arkitekter i Kristiansand.

— Men hva skjer den dagen Kiwi overtar?

— Coop eier lokalene selv og vil være der i en mannsalder, svarer han.

Søkte ikke

Arkitekten mener kommunen «dreit på draget» da de raslet med skjønnhetsparagrafen i plan- og bygningsloven.

— Da er det mye på Tangvall som må rives eller forandres, sier Stramrud, som hevder markisefarge ligger godt innenfor «den arkitektoniske frihet».

De gule markisene ble montert uten søknad, og kommunen krevde forklaring.

— Da ble det bekymring i bygget. Folk lurte på om de hadde gjort noe galt, forteller styreleder Bjørg E. Bjørsvik.

Hun er fornøyd med arkitektens fargevalg, men mener kommunens planutvalg må være mer opptatt av estetikken. Det er for sent å gripe inn når markisene er montert.

— Dette gjelder mange bygg på Tangvall. Det er jo et sodoma, mener Bjørsvik, som også er Frp-politiker i kommunestyret.

Nå har kommunen, under tvil, slått seg til ro med arkitektens forklaring.