AUST-AGDER: Det skriver NRK Sørlandet på nett.

Eva-Kristin Eriksen, leder av kvinnenettverket i Aust-Agder Arbeiderparti, mener det er like viktig for barn å få rutinemessig sjekket underlivet, som det er å få undersøkt luftveiene og tennene.

— Vi må ikke være redd for å gripe fatt i alvorlige dilemmaer på grunn av følsomheten rundt temaet. Forebygging er den beste jobben helsevesenet kan gjøre, og i dette tilfellet inkluderer det også avdekking og forebygging av de mest grufulle overgrep et barn kan oppleve, sier Eriksen til NRK.

Helt siden 1993 har det vært forbudt å rutineundersøke barns underliv, og temaet har blitt diskutert flere ganger. Etter mange overgrepssaker på 90-tallet fikk Barneombudet tilsendt en foreldreklage.

Ifølge Eriksen forsøkte Barneombudet den gang å forsvare praksisen. De hevdet da at en slik inspeksjon var en naturlig del av en helkroppsundersøkelse av førskolebarn, i tillegg til at det var en betryggende måte å alminneliggjøre underlivsundersøkelser på.

— Men motstanderne av genitalundersøkelser, som mente barn kunne oppleve sin bluferdighet krenket, var flere og tunge. Dette resulterte i et rundskriv fra Statens helsetilsyn der det ble bestemt at rutinemessig undersøkelse av barns underliv, med unntak av testiklene hos gutter, skulle avsluttes ved ett års alder, sier Eriksen.