AGDER: Det er en kjent oppfatning at trailersjåfører frykter E 39 — E 18 mellom Stavanger og Oslo, sier Kåre Runestad (42) fra Fogn i Ryfylke.

- Jeg skyr E 18 og Agderfylkene. Først og fremst på grunn av privatbilisters svinekjøring, sier sjåføren, som tror han har mange meningsfeller.

42-åringen har kjørt tungtransport i 22 år, og har kjørt for både Lunde og Statoil. Nå begynner han for seg selv.

— Vi er en utsatt yrkesgruppe, og det er blitt et yrke for spesielt interesserte. Men hvor hadde landet vårt stått logistikkmessig hvis ikke noen av oss gjorde denne jobben, spør sjåføren.

— Jeg blir ikke overrasket om vi snart får se en storstilt protestaksjon. Vi er lei av å bli hengt ut, sier han.

Varsler blokader: - Vi er forbanna

En annen åpenbar årsak til at Runestad kvier seg for å kjøre kystveien, er fordi veistrekningen gjennom Agder er svært ulykkesbelastet.

- Jeg har ikke kjøretid til å stanse og skrive skademeldinger rundt hver sving, sier Runestad. Da kjører han heller over Haukeli og fjellet.

— Erfaringene mine med politi og veimyndigheter over Haukeli og Telemark er at de viser forståelse for vår hverdag som yrkessjåfører. Dessuten kjører folk helt annerledes over den strekningen, mener han.

Runestad synes det er forstemmende at bilister ikke tar hensyn til tungtransport som er merket med "farlig last"-skilt, og mener bilistene på Agderkysten er blant de verste i landet.

- Folk kjører som noen svin. Det er hasard å ferdes langs E 39/E18 i Agder. Sånn er det bare.

— Alle vet at man ikke bør ligge i blindsonen til en trailer, vi ser deg ikke hvis du ligger der, og plutselig kan det smelle, sier den erfarne sjåføren.

Runestad har nå sett seg mektig lei på det han opplever som medias regelrette hundsing av sin yrkesgruppe, og viser blant annet til en nyhet i Fædrelandsvennen 8. februar, der avisen omtalte 12 bøtelagte trailersjåfører.

— Hvor mye over fartsgrensen lå trailerne? Og hva med de andre privatbilistene som ble fotgjengere den dagen? Hvor fort kjørte de? sier Runestad oppgitt.

EN DEL FORELEGG: — Men jeg opplever ikke egder som hissigere på gassfoten enn andre, sier UP-sjef Kjell Arne Fossheim. - Verken verre eller bedre

Fvn.no viderebringer kritikken til fungerende distriktsleder i UP i Agder og Rogaland, Kjell Arne Fossheim:

— Kjører vi som svin på Sørlandet?

— Nei, det mener jeg ikke, men det er jo ikke all verdens fin vei, og særlig ikke på strekningen Stavanger-Kristiansand, så den veibiten kan nok oppleves som verre enn den egentlig er, sier Fossheim.

Han tror imidlertid ikke agderbilister er argere på gassen enn ellers i landet.

— Hva tenker du om alt trykket i media mot sjåfører i tungtransport?

— Vel. Det er jo en del overtredelser i soner der vi har redusert fart. Men jeg tror nok ikke trailersjåførene er verken verre eller bedre enn andre bilister når det gjelder å overholde fartsgrensene, sier UP-lederen.

DEBATT: Hva mener du? Kjører vi som svin i Agder-fylkene?