LYNGDAL: — Det er så mange tenkte konsekvenser som ennå ikke er utredet i forhold til en kjønnsnøytral ekteskapslov, at et land som Frankrike har bedt om betenkningstid, sier pastor i Lyngdal misjonsmenighet, Sten Sørensen til fvn.no.

Tirsdag leverer han 50.000 underskrifter til representanter på Stortinget.

  • Les også:

Anniken Huitfeldt: - Godt nok utredet - Hvorfor haster det sånn, Jens?

Slutt på kirkebryllup

  • Hvis store Frankrike har ventet, bør lille Norge også besinne seg, og kreve mer betenkningstid.

Dersom det blir flertall for loven på Stortinget 11. juni, er Sørensens stalltips at flere kirkesamfunn vil vegre seg mot å bruke vigselsretten, og henvise til sorenskriverkontoret.

— Dersom det i tillegg skulle komme til at regjeringen pålegger kirkesamfunnene å vie alle som ønsker det, vil det nok bli fullt i norske fengsler av prester og pastorer som vil bryte loven i protest, og nekte å vie par av samme kjønn, sier Sørensen.

Lang utover sitt mandat

At flere kirkelige vigselsmenn kan komme i moralske dilemmaer, får Sørensen støtte for fra Norges Kristne Råd.

Den 10. mai kom rådet, som er et konsensus-organ for de aller fleste kirkesamfunn, både stats- og frikirker, i Norge, med en felles høringsuttalelse til Graver-utvalgets utredning NOU 2008:1, "Kvinner og homofile i trossamfunn":

- Vi har bedt om at konsekvensene av en ny ekteskapslov utredes langt bedre, sier Ørnulf Steen, generalsekretær i Norges Kristne Råd, til fvn.no søndag.

Rådet er kritisk til det såkalte Graver-utvalgets rapport, som blant annet sier: "Utvalget mener at målet må være at også trossamfunn fjerner alle former for diskriminering av kvinner og homofile."

— Vi mener utvalget går langt utover sitt mandat, sier Ørnulf Steen, som har skrevet under høringsuttalelsen sammen med spesialrådgiver Dag Nygård.

Han peker på at når det er så stor uenighet mellom lovgiver og de som skal leve med loven, er det gått alt for langt.

Du kan lese høringsuttalelsen her.

50.000 underskrifter

Sten Sørensen gikk i fjor i bresjen for opprop for ekteskapet . Med seg og fikk han profiler som biskop Olav Skjevesland i Agder, Inge Lønning og Aril Edvardsen i Troens bevis i Sarons Dal.

Tirsdag reiser Sørensen til Oslo for å levere innpå 50.000 underskrifter til Dagfinn Høybråten (KrF), Siv Jensen (FrP), Inge Lønning (H) og en representant for regjeringen.

— Med så mange røster samlet i en bunke, er dette en svært markant aksjon, og et for folkets ønske i denne saken, sier Sørensen.

— Regjeringen bør ta dette sterke signalet fra en representativ del av folket, sier Sørensen.

Hastverkspreget

  • Forslaget til ny ekteskapslov er det mest hastverkspregede jeg noensinne har lest, sier lagtingspresident Inge Lønning (H).

Han mener regjeringens forslag er det minst gjennomarbeidede lovforslag han noensinne har lest.

— Man har bestemt seg for en konklusjon, og så sett seg om etter argumenter som passer, sier han.

Oppropet krever at alternative samlivsformer enn mann og kvinne i ekteskap kan reguleres innenfor andre lovverk enn ekteskapsloven.

"Vi vil oppfordre Stortinget til å avvise forslaget om en kjønnsnøytral eller felles ekteskapslov," sier underskriverne av oppropet, som hittil teller 49.427 enkeltunderskrifter.

KRITISK TIL HASTVERK: Jan Gossner, pastor i Kristiansand Frikirke. FOTO: ARKIV — Hva med barna

  • Vi har engasjert oss sterkt i denne aksjonen, sier frirkepastor Jan Gossner i Kristiansand til fvn.no.

Han etterlyser mer forskning på hvordan det vil være for barn å vokse opp i familier med to foreldre av samme kjønn.

— Det er for dårlig utredet på barnas vegne. Vi kjemper for barnas rettigheter til å kjenne både sin egen kjødelige far og mor, sier Gossner.

- Vil du legge ned ditt virke som vigselsmann dersom kjønnsnøytral ekteskapslov godtas?

— Jeg har ikke tatt stilling til hvordan vi skal forholde oss i kjølvannet av en slik lov, nå fokuserer vi på å bli hørt av lovgiverne.