KRISTIANSAND: — Jeg hadde en narkogjeld på 2-3000 kroner som skulle betales dagen etter. Hvis jeg ikke betalte, ville jeg blitt skadet. Det hadde jeg fått beskjed om. Mandag var siste frist, fortalte 17-åringen i retten.

STOD VAKT: 15-åringen må svare for en rekke straffbare forhold. Hans forsvarer er Per Ivar Hessen. Foto: Jon Anders Møllen

15 centimeter knivblad Det var 13. september i år at gutten hoppet inn på Tveit-bussen som stod parkert utenfor rutebilstasjonen i Kristiansand. 17-åringen rettet en kniv med ca. 15 centimeter langt knivblad mot den erfarne bussjåføren og ropte ”gi meg veska”.

Ransutbyttet ble ifølge politiet nesten 8200 kroner. Utenfor bussen stod en 15-åring og holdt vakt. Kniven og en t-skjorte, som ble benyttet til maskering, ble skaffet til veie av en 18-åring.

På spørsmål fra tingrettsdommer Per O. Refsalen om de tre tiltalte kjente seg skyldig i det de stod tiltalt for knyttet til bussranet, svarte samtlige bekreftende.

17-åringen som ranet bussen, fortalte retten at han forsøkte å skaffe til veie penger på andre måter før han bestemte seg for å gjennomføre et ran.

— Jeg var veldig stresset og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg skjønte jeg måtte gjøre noe alvorlig, for jeg var redd for hva som ville skje med meg hvis ikke, sa gutten.

Ville rane buss på Grim

Han dro deretter til byen og traff de to medtiltalte. 17-åringen fortalte at han var i pengenød og sa han ønsket å gjennomføre et ran. Sammen dro de med bussen til Tinnheia for å skaffe til veie et våpen av en bekjent. De traff imidlertid ikke vedkommende. 18-åringen skal på spørsmål fra 15-åringen ha sagt at han hadde en kniv som kunne benyttes til ranet. Denne ble hentet.

Den opprinnelige planen var ifølge 17-åringen og 15-åringen å rane en buss på Grim. Dette rakk de imidlertid ikke da bussen passerte de to i det de kom fram til holdeplassen.

— Vi gikk til rutebilstasjonen. Der hoppet jeg inn på bussen, truet til meg penger og løp. Vi løp opp i byen og delte pengene, fortalte 17-åringen.

Hele natten skal han ha gått rundt på Lund. Dagen etter gikk han for å betale narkogjelden. Noen dager etter ble han pågrepet og siktet for ranet.

Politiadvokat og aktor, Einar Hald. Foto: Jon Anders Møllen

Angret 17-åringen sa i retten at han angret på det han hadde gjort, men at han ikke så noen annen vei ut av problemene sine.

15-åringen fortalte at hans rolle under ranet var å være vakt. Han hadde allerede en dom på seg, og ville ikke risikere å bli tatt igjen.

— Planen var at jeg skulle varsle dersom politiet dukket opp, noen holdt ham igjen eller at noen varslet om ranet, sa 15-åringen.

18-åringen står tiltalt for å ha medvirket til ranet ved å skaffe til veie kniven og t-skjorten som ble brukt som maskering under ranet. Gutten forklarte at han ikke visste at kniven skulle bli benyttet til et bussran, men at han skjønte at den skulle brukes til å gjennomføre en alvorlig straffbar handling.

15-åringen står også tiltalt for flere tilfeller av trusler og et ransforsøk i Mandal. Han må også svare for et innbrudd i sentrum av Kristiansand og et biltyveri.

Det er satt av to dager til rettsaken.