KRISTIANSAND: — Dette blir som å begynne i ny jobb om igjen og om igjen, sier hjemflyttet sørlending Cecilie Thunem-Saanum (38).

Hun har i mange år drevet sitt eget rådgivningsselskap i Stavanger, der hun blant annet tilbyr trening og kurs i tidsbruk for bedrifter som ønsker å bedre kommunikasjon med kunder og kolleger.

— Tidligere i år ble jeg presentert for idéen om å bli ”kontornomade”. Jeg leste om en fyr i Finland som hadde satt det hele i system, og fikk lyst til å prøve selv, forteller hun.

Twitret ønske

Etter kun et par-tre twittermeldinger i april begynte de første henvendelsene å komme. Først ute var Christian Altmann, PR-rådgiver for Fundament Kommunikasjon i Kristiansand.

— Jeg tok kontakt med Thunem-Saanum på Twitter da hun skrev om nomade-ideen sin. For oss er det en måte å utvide nettverket vårt. Cecilie byr på sin kompetanse i ”bytte” mot kontorplass, og den skal vi benytte oss av, både mot kunder og internt hos oss, sier Altmann.

— Dette er nytt, innovativt og spennende, sier daglig leder i Fundament Kommunikasjon, Øystein Hjorthaug.

Når det passer seg slik, tar nemlig Hjorthaug med seg Thunem-Saanum på råd. Han er strålende fornøyd, og staben hans har raskt inkludert Thunem-Saanum i arbeidsmiljøet.

— Vi nyter godt av dette, begge. En slik måte å jobbe på, går imidlertid ikke uten full tillit begge veier, understreker Hjorthaug. Det er ikke til å unngå at det flyr bedriftshemmeligheter i lufta daglig.

Ofte på ”jobb”

— Du må ha antennene i orden, og bruke litt tid på hvert nytt sted for å finne ut av spillereglene. Dessuten bør du nok være ganske strukturert, skal det fungere, sier Thunem-Saanum.

Hun hadde imidlertid trodd det skulle være mer krevende å bli en del av miljøet.

— Det er utrolig spennende og kreativt, jeg bruker jo plassen min oftere enn jeg opprinnelig hadde tenkt, sier hun.

Hvilken egenskap kan en kontornomade ikke klare seg uten?

— Det må vel være evnen til å ikke ta for stor plass, du er jo ikke egentlig en ansatt, så det krever nok sosial EQ og erfaring med mennesker, sier hun.

Neste måned bærer det til Gründersenteret i Arendal, og slik fortsetter det rundt på Agder. Thunem-Saanum er allerede i drøftinger om kontorplasser i over et halvt år fremover.

NOMADEFADEREN: Janne Saarikko har satt kontornomadelivet i system. (Foto:Peter Forsgård)

— Stiller med espressomaskinDet er finske Janne Saarikko er oppfinneren av nomadekonseptet.

— Gi meg en kontorpult, internettforbindelse og muligheten til å låne et møterom i ny og ne. Jeg stiller med espressomaskin, hyggelig selskap, og dere får låne min faglige kompetanse, sier gründer Janne Saarikko fra Helsinki.

Så enkelt kan man forklare hva en kontornomade er.

Saarikko har utviklet konseptet, og har selv levd som kontornomade siden april 2009. — Jeg drev mitt eget foretak, men savnet et sosialt miljø i tillegg. Så jeg tenkte, hvorfor ikke forsøke?

Formilder nomadeplasser

Han diskuterte idéen i ulike nettfora før han konkretiserte den. Deretter sendte han ut noen følere.

— Etter to dager hadde jeg fått meg en kontorplass. Siden jeg er en espressofreak, fant jeg ut at jeg kunne by på god kaffe i tillegg til min kompetanse, sier han.

I arbeidstiden er Saarikko åpen for å bli dratt veksler på, og siden han allerede sitter i kontorlandskapet, er ikke veien lang til såkalte ”har du et minutt”-forespørsler.

Idéen fenger nå stadig flere, og Saarikko har så smått begynt formidling av nomadeplasser for finske bedrifter. Han tror Cecilie Thunem-Saanum fra Lillesand er Norges første i sitt slag.

— Noen mener at vi selger oss for billig. Vel, jeg hadde gjort mye av de samme arbeidsoppgavene uansett, og jeg elsker det jeg driver med, forklarer han.

På nettsidene sine publiserer han en liste over hvilke bedrifter han låner plass oss i månedene fremover.

— Jeg har ingen problemer med å fylle kalenderen, men jeg setter meg selv i ”karantene”, og går ikke rett fra én bedrift til en konkurrent, sier han.