Kristiansand: Etter at Fædrelandsvennen samt mange brukere har omtalt de hemmelige ventelistene for båtplass i Kristiansand, la Kristiansand Eiendom listene ut på internett i sommer.

Listene inneholder rundt 3000 navn, som venter på båtplass i en av Kristiansands 19 båthavner. Listene finner du på i pdf-format på fvn.no, eller på kommunens hjemmesider.

Listene inneholder alle som venter på plass eller bytteplass. Det er nemlig hvor lenge du har ventet som avgjør hvor du får plass. Hovedlisten er sortert etter etternavn. Søk og finn deg selv.

Du kan også klikke deg inn på hver enkelt havn og se hvor lenge folk har ventet på plass i kommunens 20 småbåthavner.

– Fornøyde kunder

Småbåthavnene hører under Kristiansand Eiendom, hvor Johan Rasmussen har ansvaret for dem.

– Folk er stort sett veldig godt fornøyd med at vi har lagt ut listene, sier Rasmussen.

Da Fædrelandsvennen i fjor intervjuet Rasmussen om hemmeligholdet, pekte han på at dette var personlig informasjon. Nå er han glad for offentliggjøringen.

– Det har forenklet vår arbeidsdag, ved at folk kan titte selv, og ikke ringe oss hele tiden og spørre hvordan de ligger an – en vinn – vinn situasjon, sier Rasmussen.

Mye feil

Avisen ringte alle dem som står oppført med ansiennitet fra før 1990, og så godt som all informasjon var feil. Gjennomgående er også at folk ikke har blitt ringt opp, selv om de har ventet i alle år.

Rasmussen kan ikke svare for tidligere praksis, men sier man tidligere kunne velge å stå på en aktiv eller passiv liste.

Til vinteren vil alle som har stått på liste fra før 2006 få brev, og bli spurt om man er reelle søkere.

Drømt om Kjøita siden 1986

2. mai 1986 satte 42 år gamle Arnt Arntsen seg på venteliste for å få båtplass på Kjøita på Lund. Nå er han 64 år, og har aldri fått tilbud om drømmeplassen.

Artikkelen fortsetter under bildet

VENTET SIDEN 1986: Arnt Arntsen har ventet på båtplass på Kjøita siden 1986. FOTO: Lars Hoen – Vi skal rydde i listene, men jeg tror de som står oppført fra etter 2000 er reelle. Siden vi ikke kan ta betalt for å stå på listene, er det vanskeligere å ajourføre dem, sier Rasmussen.

– De sa det var håpløst på Kjøita, så jeg har vel egentlig forsonet meg med det. Det går vel på bekjentskaper og arv. Men jeg skulle gjerne hatt plass der, det hadde vært greit å ha den i ferskvann, sier Arntsen. Han er vokst opp på nedre Lund, og faren hadde båten der. Siden 1990-tallet har han likevel fått ha båten i Bertes, og de siste årene i Ternevig.

– Jeg har ikke noe å utsette på småbåtkontoret. De har nok gjort så godt de har kunnet, sier Arntsen.

Jan Hugo Andersen (69) ventet på plass i Kuholmen siden 1984, og er den på listen med aller lengst ansiennitet. Da han endelig fikk tilbud om plass, var helsa så skrøpelig at han måtte takke nei.

–Jeg har vært tilbudt plass de to-tre siste årene, men har måttet takke nei på grunn av helse. Jeg håper at jeg kan benytte meg av plassen neste år. Nå står jeg på førsteplass, sier han.

Se ventelistene her

Historiene er mange

Tor Mjaaland og Odd Mollestad har ansiennitet siden 1985. Ingen av dem ble noen gang kontaktet, og Mjaaland forteller at han selv hadde glemt at han sto på liste for plass i Auglandsbukta.

– Jeg tok kontakt da jeg skaffet meg båt for to år siden, og de sa «oi, du har jo lang ansiennitet». Så jeg fikk plass med én gang, selv om det ikke var i Auglandsbukta, sier Mjaaland.

– Jeg leide andre steder, men da jeg ringte for et par år siden fikk jeg plass med en gang. Jeg hørte sikkert ikke noe fordi jeg ikke spurte selv. Jeg er i alle fall fornøyd, sier Odd Mollestad.

Vi har også snakket med Asbjørn Simonsen, som har ansiennitet siden 1987, Inge Vaksvik som har ventet siden 1988 og Per Stiansen og Trond Borden, som har ventet siden 1989. De forteller lignende historier.

– Jeg arvet en plass gjennom min søster i Otterdalen i 1988. Jeg søkte like etterpå en bytteplass for å komme på en utrigger. Jeg ser at flere båtplasser er blitt ledige, men jeg har aldri hørt noe fra dem, sier Trond Borden.

Fædrelandsvennen oversendte disse historiene til Kristiansand Eiendom 25. september, men har ikke fått oppklaring.

Se ventelistene her