KRISTIANSAND: I dag møtte Annbjørg Skjævesland i Agder lagmannsrett. Hun er nabo til skolen og har fått konstatert sykdommen hyperacusis. Denne mener hun skyldes støy fra ballbingen ved Fagerholt skole.

— Tidsfaktoren er sentral i denne saken. At det går så lang tid ­- tre og et halvt år – før treveggene er nede, må betegnes som uaktsomt fra rektors og kommunens side. Det måtte sågar trues med tvangsmulkt for å få det gjort. Ledelsen ved Fagerholt skole har etter naboloven et ansvar for de virkninger som oppstår av den virksomheten de driver. Ballbingen er en slik virksomhet, og her var det ekstraordinær støy som førte til sykdom, sier prosessfullmektig, advokat Pål Eide til Fædrelandsvennen.

Bingen stod ferdig i oktober 2001. Straks merket Skjævesland den kraftige lyden av spark på ballen og baller som smalt i treverket. Dette tok hun umiddelbart opp med kommunen i november 2001, og det ble starten på en lang prosess.

22. august 2003 ble Fagerholt skole pålagt å flytte bingen. I mai 2005 kom pålegg om tvangsmulkt før veggene helt fjernet. I dag er det vegger av tau i ballbingen.

­I november 2003 ble hun sykemeldt, i 2004 fikk hun konstatert hyperacusis (overfølsomhet for lyd) og ble 100 prosent uføretrygdet. Skjævesland vil ikke selv kommentere saken i Fædrelandsvennen.

— Hvorfor flyttet ikke familien?

­- Hadde de visst hvor ille dette var, og hva konsekvensene ble, hadde de kanskje gjort det. Men da sykdommen var påvist, var det for sent. De har derfor kjempet for å få støykilden fjernet, sier Pål Eide.

Skjævesland tapte saken fullstendig i Kristiansand tingrett i oktober i fjor og måtte betale 70.000 kroner i saksomkostninger til kommunen. Tingretten mente rektor ved skolen ikke kan stilles til ansvar for ikke å ha handlet i tide. Tingretten kom til at rektor måtte han grunn til å stole på at støyutredning var forsvarlig ivaretatt etter plan- og bygningsloven.

Det er satt av tre dager i lagmannsretten til saken.