NEW ORLEANS: — Akkurat nå sitter jeg fast i bilkø på vei ut av byen, og trafikken står nesten helt stille. Bare en sjelden gang beveger vi oss litt fremover, sier Hilde Sirnes fra Flekkefjord til fvn.no.

Les også:

Gustav senker farten over Mexicogolfen

Gustav truer Republikanernes landsmøte

New Orleans forbereder seg på orkanen Gustav

I alt er det to biler fra den norske sjømannskirken i New Orleans på vei ut av byen.

Trenger dialyse

— Vi er tre fra staben, samt fire eldre. Vi er på vei til Mobile i Alabama og startet turen klokken fire i natt, men på grunn av kø har vi jo ikke kommet så veldig langt, forklarer hun.

I Mobile Alabama er det en norsk koloni som venter på de syv. En av de eldre i bilen er en 94 år gammel mann, opprinnelig fra Flekkefjord, som trenger dialyse.

— Grunnen til at vi reiser til Mobile, er at han har fått plass på sykehus der fra i morgen, forteller Sirnes.

«Århundrets storm»

Klokken åtte i går kveld, lokal tid, fikk innbyggerne i New Orleans beskjed om å evakuere av borgermester Ray Nagin, som kalte Gustav «århundrets storm».

– For alle som tror de kan stå steilt i stormen, så kan jeg fortelle dere: Det vil være den største feilen dere gjør i livet, sa han. Søndag morgen begynte evakueringen ved vestbredden av Mississippi-elva og vil fortsette med resten av byen utover dagen.

Da beskjeden fra borgemesteren kom var staben ved den Norske sjømannskirken i New Orleans allerede klare til å evakuere.

— Vi begynte å gjøre oss klare til å evakuere allerede på fredag, men hadde bestemt oss for å bli i kirken helt til vi fikk en offisiell beskjed om å evakuere, forteller Sirnes.

Vil ikke tilby nødhjelp

Hun, og resten av staben, var ikke særlig høye i hatten da de så borgemesteren beordre folk til å evakuere byen. De fleste har eller holder nå på med å forlate byen, men Sirnes kjenner noen som har valgt å bli igjen. De som har valgt å bli hjemme kan ikke vente seg støtte fra borgemesteren, Han ønsker seg hundre prosent evakuering, og sier at New Orleans ikke vil tilby nødhjelp til de innbyggerne som velger å bli igjen.

Sirnes har i de siste dagene merket at det har vært en trykket stemning i byen, og sjømannskirken har hatt godt besøk.

— Det er mange som har oppholdt seg i kirken mens de har ventet på ny informasjon om orkanen, sier hun.