BAKGRUNN: Dette er Kongo-saken

Rundt klokken 11.30 fredag formiddag, nesten to og en halv time forsinket, startet rettssaken mot nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland.

Vi fulgte rettssaken direkte — les alt om igjen her

Lenket med håndjern måtte de to selv gå fra sentralfengselet i Kisangani til rettssalen, og på veien ble de fulgt av demonstranter samt store politistyrker.

(Les mer under bildet)

Tjostolv Moland og Joshua French ledes gjennom gatene i håndjern fredag. Se video øverst i saken. Foto: Fred Gjestad Foto: Fred Gjestad/Aftenposten

Det er Afraco, det franske kultursenteret, som brukes som rettslokale.

Utenfor lokalet var det et stort sikkerhetsoppbud, og alle som skulle inn ble nøye registrert og kroppsvisitert.

Store språkproblemer

I retten ble tiltalen lest opp. De to ble deretter stilt foran dommeren, som spurte om deres familier og bakgrunn. Moland og French avviste at de lenger var soldater. Nordmennene så ustelte ut etter tre måneder i fengsel under spartanske forhold. Rundt 150 personer befant seg fredag i rettslokalet.

Ettersom rettssaken foregikk på fransk, var det hentet inn en engelsk tolk til rettssaken. Likevel skapte manglende engelskkunnskaper store problemer, og i tillegg ble ikke innlegget til nordmennenes advokat, André Kibambe, oversatt til engelsk.

Kongolesiske myndigheter hadde på forhånd lovet at Moland og French ville få tolket alt som skjer, men dette ble altså ikke overholdt.

Gahr Støre lover ikke utlevering

(Les mer under bildet)

Joshua French, til venstre, og Tjostolv Moland ankom ved 11-tiden rettssalen i Kisangani. Store språkproblemer gjorde at de ikke forsto mye av det som foregikk første dag av rettssaken. Foto: Fred Gjestad Foto: Fred Gjestad/Aftenposten

Kritiserte etterforskningen

I retten kom forsvareren Kibambe med en tordentale mot etterforskningen som resulterte i at de to ble tiltalt for drap, forsøk på drap, væpnet ran, spionasje, konspirasjon og ulovlig innehav av krigsvåpen.

Han argumenterte blant annet for at bevisene ikke holder mål, og at avhørene av nordmennene frem til 18.juni måtte annulleres fordi det ikke var tolk tilstede. Kibambe hevdet også at feil lik ble obdusert, og at denne rapporten derfor måtte forkastes.

Forsvarsadvokaten ville avvise alle bevisene

Det var Kasongo Abedi som ble obdusert, mens den avdøde sjåføren skal hete Abedi Kasongo.

I tillegg mente Kibambe at den drepte sjåføren Abedi Kasongo og enken, Bibishe Olenjike, aldri var legalt gift. Enken har tidligere uttalt at hun vil kreve flere millioner dollar i erstatning for mannens død.

— Det er ikke funnet noe bevis på at enken var gift med sjåføren, sa Kibambe, som derfor mente at Olenjike ikke kunne delta som part i retten.

(Les mer under bildet)

Forsvarsadvokat André Kimbambe forsvarer nordmennene. Her forbereder han seg til rettssaken dagen før. Foto: Fred Gjestad Foto: Fred C. Gjestad

Tortur

Advokaten sa også at mannen som hevder å være far til den drepte sjåføren, kun er ni år eldre.

Han avviste derfor at faren kan være en sivil part i saken.

Kibambe var klar på at sjefetterforskeren i saken, Roger Wawara, begikk lovbrudd da forlenget varetekten til nordmennene uten å informere retten.

Advokaten var gjennom innlegget svært engasjert, og nærmest ropte inn i mikrofonen.

Ved flere anledninger omtalte han fengslingen som «tortur», og sa at behandlingen av de to var i strid med landets grunnlov.

Han fikk også kritikk fra retten for å prosedere utover å forsvare sine klienter.

De mente han fornærmet Wawara, og aktor ba også retten om å stoppe advokaten.

— Forsto ikke mye

Ved 14.30-tiden besteme retten av det skulle være 24 timers pause i rettssaken. Dermed fortsetter den på mandag.

En av de tiltalte, Joshua French, var ikke komfortabel med språkproblemene som oppsto i første dag i rettssalen.

- Hvordan oppsummerer du dagen?

— Forvirrende. Jeg skjønte ikke mye, og håper å få en oversettelse seinere, sier han til Aftenposten.no.

Krevde inngangspenger

Opptakten til rettssaken gikk heller ikke smertefritt for de norske journalistene i Kisangani.

Sent torsdag kveld besluttet kongolesiske sikkerhetsmyndigheter å kreve inngangspenger av de norske journalistene som skulle dekke rettssaken.

Journalister og fotografer ble krevd mellom 250 og 500 dollar, noe samtlige nektet. De slapp å betale avgiften.

Rettssaken er offentlig, og skal i utgangspunktet være åpen for alle.

Soldatvakter foran inngangen til rettssalen. Foto: Fred Gjestad Foto: Fred C. Gjestad