RISØR: — Nå må regjeringen bevilge penger til etablering av tilstrekkelig slepebåtkapasitet og en generell styrking av beredskapen, krever ordfører i Risør, Knut Henning Thygesen.

Han håper nå at ordførerne på Sørlandet kan samles om et felles opprop.

— Vi ber om at det blir bevilget penger over statsbudsjettet for 2010 til etablering av slepebåt med tilstrekkelig slepekraft på strekningen mellom Brevik og Stavanger, sier Thygesen, og fortsetter:

— Vi ber også om at det blir satt av tilstrekkelige midler til en generell styrking av beredskapen til sjøs på Sørlandet og bedre kvalitetssikring av skipstrafikken.

Vil ha svar fra statsministeren Thygesen opplyser at dette er et gammelt krav hvor det er lovet tiltak, men som ikke har blitt tidsfestet.

— Nå bør det gjøres, og vi ber om at det blir bevilget penger over statsbudsjettet for 2010. Oppropet stilles til regjeringen ved fiskeri- og kystminister Helga Pedersen og statsminister Jens Stoltenberg.

— Situasjonen som nå har oppstått i Langesund aktualiserer dette kravet. Ulykker og behov for assistanse for lasteskip med forurensende last eller sterkt forurensende bunkersolje er stort og økende i vår region. En lett tilgjengelig slepebåt med tilstrekkelig kapasitet vil være en sentral faktor dersom uhell oppstår utenfor kysten, sier Thygesen.

Staten bør styrke beredskap til sjøs

Det har i mange år vært stilt krav om bedre beredskap langs den særdeles tungt trafikkerte, ulykkesbelastede og miljøsårbare Sørlandskysten.

Også SV-politiker i Kristiansand, Alf Holmelid, gikk forrige uke ut og krevde fortgang i slepebåtprosessen.

Dette er et krav som er reist fra slepebåtredere, Norsk sjømannsforbund, fylkespolitikerne, miljøorganisasjoner, Kystverket, Redningstjenesten og stortingspolitikere fra blant annet Aust Agder.

— Jeg mener at tilstrekkelig slepekapasitet er et statlig ansvar, og ber samtidig også regjeringen om at det blir satt av tilstrekkelige midler til en generell styrking av beredskapen til sjøs på Sørlandet og bedre kvalitetssikring av skipstrafikken, sier Knut Henning Thygesen.

Høyre vil ta tak Stortingsrepresentant og miljøpolitiske talsmann for Høyre, Peter Gitmark, lover at hans parti vil bevilge penger til oljeberedskap dersom Høyre kommer i regjering.

— Med dagens regjering er det ingenting som tyder på bevillinger i statsbudsjettet for 2010. Høyre har vært tydelige på dette tidligere, og dette løftet vil vi stå ved, sier han til fvn.no.

Han har ikke allverdens tro på et ordføreropprop.

— De kan si at beredskapen er for dårlig, men til syvende og sist er det regjeringen som bestemmer. Regjeringen har ikke vært villige til å øke bevillingene, sier han.