KRISTIANSAND: – Fullstendig krise og totalt hull i hodet, sier en opprørt stortingsrepresentant Dagrun Eriksen (KrF).

Det er Kristiansand frikirke som har fått brevet fra Lotteritilsynet om godkjenning av menighetens tradisjonsrike misjonsmesse:

«Videre blir misjonsvirksomhet etter fast praksis ikke vurdert som samfunnsnyttig eller humanitær virksomhet. Det er også et klart premiss etter lotterilovens paragraf 6 at lotterimidler som tenkes brukt utenfor Norges grenser kun benyttes til humanitære formål», skriver tilsynet.

De fleste trossamfunn arrangerer en eller flere messer og basarer årlig. Formålet for alle er å samle inn penger til misjon eller egen virksomhet. Alle som gir overskudd på minst 150.000 kroner, må ha Lotteritilsynets godkjenning. Men etter det Fædrelandsvennen kjenner til, er det bare Frikirken i Kristiansand som har fått avslag på søknad.

– Vår årlige messe gir anslagsvis 250.000 til 300.000 kroner, sier administrasjonsleder Jostein Senumstad i Frikirken.

ULYDIG?

– Vil frikirken begå sivil ulydighet dersom tilsynet opprettholder sitt avslag?

– Det får eventuelt et menighetsmøte avgjøre. Men dette må bero på en misforståelse.

– Savner du likhet for loven?

– Absolutt. Kanskje er frikirkens messekultur ukjent for tilsynets saksbehandler. De fleste vet jo at misjon og humanitært arbeid er to sider av samme sak. Det virker utrolig merkelig å forby en misjonsmesse, synes Senumstad.

Frikirken har fått forlenget frist til 15. august med å bringe nye momenter inn i saken.

– I utgangspunktet har vi ikke mer å tilføre, sier kirkens administrative leder.

Dagrun Eriksen vil ha kirkeminister Trond Giske på banen.

– Foreløpig har jeg hatt kontakt med statssekretær Wegard Harsvik og bedt dem skjerpe seg. Hvis vedtaket opprettholdes, kan det være innledning til ny praksis med slutt på alt som er av messer og store basarer. Jeg gir meg ikke før julemessen i Frikirken går som normalt, erklærer KrF-politikeren.

Det er ikke bare messedefinisjonen som ble ny etter at Lotteritilsynet ble basar— og messetilsyn.

EN AV GANGEN.

– Nå heter det også at en lotteriinnehaver ikke kan arrangere to lotterier samtidig. For vår del betyr det at vi ikke kan arrangere julemesse i Froland mens tilsvarende messe pågår i Kristiansand. Ganske så sprøtt. Lotteritilsynet vil knekke spillegalskap, men forstår ikke tegningen, sier regionleder Øyvind Oterholt i Det Norske Misjonsselskap (NMS).

I fjor utgjorde messeinntekter om lag 20 prosent av inntektene på 12,5 millioner kroner til denne organisasjonen på Agder.

Mangler retningslinjer

Lotterinemnda har ikke retningslinjer utarbeidet for hvordan formål skal vurderes som humanitære eller samfunnsnyttige.

Frikirken har tidligere har arrangert større lotteri på bakgrunn av et særvilkår, om at lotterioverskuddet skal «øremerkes barn og unge under 18 år». Frikirken har i år søkt om bortfall av dette særvilkåret, og må derfor dokumentere at overskuddet da skal gå til humanitært arbeid, fremholder Tore Bell, seniorrådgiver i Lotteritilsynet.

– Det som er problemet er at vi ikke ser på misjonering som et humanitært formål, sier Bell.

Et vedtak fattet av lotteritilsynet kan klages inn for Lotterinemnda. Ifølge statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet, Wegard Harsvik, har Lotterinemnda bedt om hjelp til vurdering av samfunnsnyttige eller humanitære formål.

– Etter en henvendelse fra Lotterinemnda, er det satt i gang en prosess for å gjennomgå de skjønnsmessige vurderingene som blir lagt til grunn for hver sak. Dette er for å gjøre saksbehandlingen forutsigbar, sier Harsvik.