KRISTIANSAND: — Det er veldig stille, sier Helge Martin Markussen, programleder for Morgenshowet på Radio Kristiansand, til fvn.no.

Og at det er stille er vel den beste beskrivelsen av situasjonen som har rammet de lokale radiokanalene i Kristiansand for øyeblikket. En teknisk feil gjør nemlig at ingen av dem kommer på lufta.

- Håpløst

Problemene startet torsdag i forrige uke, da været var på sitt aller mest ugjestmilde. Da røk en codec hos Telenor i Kirkegata.

— Lydsignalene våre går til Kirkegata, via codecen, før de blir sendt videre til en fm-sender. Det er som om forsterkeren din ryker. Du spiller musikk, men det kommer ingen lyd, forklarer Markussen.

Det er bestilt ny del, men den er tidligst på plass i morgen. Dermed går det antagelig enda et døgn før kristiansandere kan høre lokalradio i bilen igjen.

— Det er jo håpløst. Det verste er alle kundene våre som har bestilt reklamer som skulle gått. Det er snakk om reklamer for titusenvis av kroner. Der må vi finne en løsning sammen med kundene våre, men i utgangspunktet så taper vi penger, sier en oppgitt Markussen, som gleder seg veldig til han er tilbake på eteren.

— Jeg er klar som et egg, utbryter han.

Ikke første gang

Men det er ikke første gang at radiotausheten rammer Kristiansand. Senest for cirka et år siden skjedde nøyaktig det samme.

— Også da tok det flere dager før vi var på lufta igjen, sier Markussen.

Som midt i stillheten klarer å trøste seg med at det er folk som savner bergensdialekten hans om morgenen.

— Jeg sitter jo her og svarer på telefoner om hvorfor vi ikke er på lufta. Det var ei dame som ringte og sa at hun ikke kunne starte dagen før hun hadde hørt meg på radioen. Og det er jo veldig hyggelig da, sier Markussen.

Og tilbakemeldinger fra undrene lyttere får Gimlekollen Radio også.

— Vi får telefoner, sms og e-post fra folk som lurer på hva som foregår, forteller Kai-Steinar Vangen, daglig leder i Gimlekollen Radio, til fvn.no.

Han synes det er leit at de ikke kan gi lytterne det tilbudet han vet de setter pris på.

— Jeg håper vi snart er på lufta igjen. Det er ingen god følelse å ikke kunne betjene lytterne, som ikke får hørt programmer de setter pris på, sier Vangen.

Jobbet til langt på natt

Pål Lomeland i Radio Ung er også en oppgitt mann,

— Tror du jeg synes det er morsomt, spør han retorisk, da fvn.no lurer på hvordan han synes situasjonen er.

Og morsomt er det nok neppe. Spesielt ikke med tanke på lørdagens sending som gikk fløyten.

— Vi skulle ha valgsending, og hadde invitert seks partier inn i studio. Jeg jobbet med en tekniker fra Telenor til klokken to natt til lørdag for å prøve å løse den tekniske feilen, forteller Lomeland.

Valgsendingen måtte tas i opptak, og sendes, forhåpentligvis, førstkommende lørdag.

Lomeland synes det mest kinkige med hele situasjonen er forholdet til Telenor.

— Det verste er å forholde seg til Telenor. De har mange forskjellige avdelinger, og det er vanskelig å komme i kontakt med de riktige personene, sier han.

— Det er litt spesielt at de ikke kan skaffe nye deler fortere. At de ikke har det på lager.

— Vil det være aktuelt å ta kontakt med Telenor for å få en avklaring på hvorfor det skjer, og hvorfor ting ta sånn tid?

— Det må vi ta i etterkant av dette. Vi må diskutere det med de andre kanalene, avslutter Lomeland.