VENNESLA: Men selv om flere av voldstilfellene er svært alvorlige, har han ennå ikke sittet i fengsel for et eneste av dem.

— Det er én eneste grunn til at du ikke sitter inne i dag, og det er at du er under 18 år, sa aktor Arne Kjønstad i retten i går.

Der sto 17-åringen tiltalt for det tiende tilfellet av vold. Det skjedde i Vågsbygd nyttårsaften da han helt umotivert skal ha slått ned en mann fra Kristiansand. Offeret har ikke vært i arbeid siden den gang.

17-åringen erkjente i går straffskyld for volden.

Får rabatt

17-åringen ble i februar i fjor dømt for to tilfeller av vold. Han slapp da med betinget fengsel. I desember ble han dømt for sju nye tilfeller av vold som hadde skjedd i løpet av sommeren og høsten. Han slapp med samfunnsstraff i 210 dager. Det var i samsvar med aktors påstand. Han soner for tiden denne straffen ved å sage ved på Odderøya hver lørdag.

— Du har fått en utrolig grei behandling til nå. Det er det mange som har reagert på. Statsadvokaten ringte meg og spurte om hvordan jeg kunne finne på å kun legge ned påstand om samfunnsstraff, sa Kjønstad. i retten i går.

Han la til at behandlingen han har fått til nå skyldes at 17-åringen skulle få fullført sin videregående utdanning

— Men nå har du mistet all tillit. Det er umulig å legge inn annen påstand enn fengsel, sa Kjønstad.

Han la derfor ned påstand om fem måneder fengsel. Av disse må 17-åringen sone 60 dager. Denne straffen er i tillegg avkortet, siden venneslagutten bare så vidt er i gang med å sone sin forrige dom.

Fornærmedes bistandsadvokat krevde i tillegg 115.000 for inntektstap og oppreising. Forsvarer Alf Tore Nilsen ba i sin prosedyre om at hans klient ble behandlet på mildest mulig måte, og han syntes at det holdt at hans klient betalte 24.000 kroner til fornærmede.

Skrøt

Etter at 17-åringen ble dømt for sju tilfeller av vold i fjor høst, har han ifølge påtalemyndigheten gått inn på nettstedet Blink og skrytt av det han har gjort. Dette skjedde i romjulen, like før voldsepisoden i Vågsbygd. Da satt han fortsatt i husarrest. Han skal blant annet ha skrevet: «Ha, ha, ha, jeg har ni voldsdommer og likevel sitter jeg her.»

17-åringen nektet for dette i retten i går, og hevdet at noen andre hadde brukt hans identitet. Men aktor trodde ikke mye på det.

— Han har sittet hjemme og skrytt av at han har banket en helseløs. Det sier mye om holdningen hans, sa aktor Arne Kjønstad