Da styrelederen og kona ble pågrepet i sommer tok politiet kontroll over ekteparets luksusbil, bolig og bankkonti. 7. oktober besluttet Kristiansand tingrett at beslaget kan opprettholdes. Nå har Agder lagmannsrett opphevet tingrettens beslutning.

65-åringens forsvarer, Sveinung Søndervik Johnsen, er fornøyd med kjennelsen.

— De har følt det nærmest som et overgrep at politiet har tatt heft i kontoer, eiendommer og denne bilen. I begynnelsen, da politiet stoppet alt, ble de tvunget til å låne penger til daglige utgifter. Etter hvert åpnet politiet den ene kontoen, så de kunne klare seg økonomisk, sier Søndervik Johnsen til Fædrelandsvennen.

Uklar fremstilling

Politiet mener at 65-åringen har svindlet til seg minst 19,6 millioner kroner ved å forfalske timelister. Timelistene ble brukt som dokumentasjon for å få skattefradrag gjennom Skattefunn-ordningen.

65-åringen har bare erkjent å ha mottatt 1,6 millioner kroner uberettiget. Ifølge lagmannsretten har ikke politiet klart å begrunne hvorfor det skal tas beslag som overstiger dette beløpet.

Retten viser til at siktelsen ikke sier noe om hvilke uriktige opplysninger 65-åringen skal ha gitt og hvor stort omfanget har vært. Retten kritiserer også politiet for ikke å ha gått inn på om 65-åringen har opptrådt forsettlig eller bare grovt uaktsomt.

Som en følge av politiets fremstilling ble også tingrettens beslutning mangelfull. Kjennelsen må derfor oppheves, mener lagmannsretten.

Ekteparets advokater, Søndervik Johnsen og Monica Haugedal, krever nå at politiet leverer tilbake det som er beslaglagt.

— Jeg legger til grunn at de må oppheve tinglyste heftelser og levere tilbake beslag, sier Haugedal.

Får ikke tingene tilbake

Det kommer ikke politiet til å gjøre med det første.

— Vi leverer nå samme begjæring på nytt til tingretten. Den vil vi begrunne bedre enn den forrige. Vi mener at vi ikke må levere noe tilbake nå, men det må tingretten avgjøre, sier vakthavende jurist i Agder politidistrikt, Jørgen Henriksen.

Politiet beholder også 65-åringens pass. Lagmannsretten mener passet bør leveres tilbake, blant annet på bakgrunn av at det kommer til å ta minst ett år til rettssaken kan starte.

«Dette er, etter rettens syn, et langt tidsperspektiv med hensyn til beslag av pass. Retten utelukker ikke at dette på sikt vil representere et uforholdsmessig inngrep i en avveining mot risikoen for større økonomisk tap for siktede», skriver lagmannsretten.

Frykter 65-åring rømmer

65-åringen har opplyst at han risikerer å tape store summer dersom han ikke får anledning til å reise til Dubai for å styre forretningsdriften.

— Vi er bekymret for om han vil komme tilbake dersom han får tilbake passet. Norge har ikke noe politisamarbeid med Emiratene, sier John Repstad, som leder Agder-politiets avsnitt for økonomisk kriminalitet.

Politiadvokat Jørgen Henriksen opplyser at politiet tar kritikken fra lagmannsretten til etterretning.