MILJØ: Mathias Marien (22) har vært med siden starten av Vision skatehall, blant annet hjalp han til med byggingen for to år siden. - Jeg ser hvor utrolig mye hallen har hatt å si for mange ungdommer i Kristiansand. Den har hjulpet mange til å finne ut av noe. Hvis miljøet forsvinner, er det veldig leit, sier han. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: Om lag 400 personer møtte opp til demonstrasjonen på Nedre Torv klokken 17 tirsdag.

Bak arrangementet står Mats Georg Søfting (13), en aktiv skater i skatehallen på Lund.

— Det vi vil oppnå er at kommunen ser at skating er en bra ting for de som ikke driver med fotball, håndball og annen lagidrett. Disse må få gjøre det de liker året rundt, sier Søfting til fvn.no.

Han ble oppfordret av fylkesleder i Sosialistisk Ungdom, Pål Yasin Ezzari (19), til å opprette et arrangement på Facebook for å invitere folk til demonstrasjonen tirsdag. Over 1000 personer hadde meldt sin støtte på Facebook-siden før demonstrasjonen startet.

— Det er bra at folk over hele landet har vist støtte på den siden, sier Søfting.

- Hvilke konsekvenser vil det få dersom skatehallen blir nedlagt?

— Da vil veldig mange bli sittende uten noe å gjøre på fritiden. De fleste som er i hallen driver bare med skating. Selv er jeg der nesten hver dag etter skolen og i helgene, svarer 13-åringen, som også høstet stor jubel da han holdt appell foran de fremmøtte tirsdag.

— Kjære politikere: Vil dere holde på pengene og legge ned noe som betyr så mye for så mange? Jeg ber dere om å støtte hallen i flere år fremover, avsluttet han i mikrofon til forsamlingen.

Trues av nedleggelse

Bakgrunnen for arrangementet på torvet var å vise politikerne hvor viktig Vision skatehall på Lund er.

Parken trenger økonomisk støtte fra kommunen, noe de håper å få klarsignal for under morgendagens formannsskapsmøte. De ønsker at kommunen skal bidra med husleia, som er på 800.000 kroner i året.

Dersom ikke Mike Troxel, daglig leder for Vision skatehall, får inn 400.000 kroner innen 1. september, er det slutt for driften på Lund. Leia er nemlig ikke betalt siden tidlig i 2011. ## - Følte meg alene

Sistnevnte Troxel kalte demonstrasjonen «beautiful», og var tydelig begeistret over at ungdommene selv arrangerte demonstrasjon.

— For en måned siden følte jeg meg veldig alene. Men nå føler jeg at jeg er en del av gjengen. Å se ungdommene ta initiativ og gjøre alt selv, det er bare «beautiful», sier Troxel, som opprinnelig er engelsktalende, til fvn.no etter demonstrasjonen.

- Hva gjør du hvis kommunen ikke bevilger de pengene dere trenger for videre drift?

— Det kommer jeg til å svare på i morgen. Men jeg tror vi får støtten vi trenger. Alle er veldig positive. Jeg tror de sier ja, sier Troxel.

Tidligere har flere politiske partier uttalt støtte til skatehallen. Under demonstrasjonen var også flere partier representert - blant annet Mette Gundersen (Ap), Abdullahi Alason (Ap), Tor Utsogn (Frp), Eva Kvelland (Venstre) og mannssterke Sosialistisk Ungdom.

— SV lover at vi skal ta opp saken med et konkret forslag. Vi går inn for å støtte de med inntil 800.000 kroner i året, sier Pål Yasin Ezzari (19), fylkesleder i SU. Han holdt også appell på torvet.

Vil gi skateparken 100.000 ekstra

Tor Utsogn (Frp) går lenger enn de andre partiene som er for kommunal pengehjelp til skatehallen.

— Da de var på gruppemøte hos oss ba de om penger til husleie og strøm, det vil si omkring 900.000 kroner i året. Av de pengene har de allerede fått 400.000 kroner for i år, det betyr at de skal ha 500.000 kroner til i år. Vi vil videre foreslå at rådmannen legger inn det samme årlige beløpet for de neste fire årene i budsjettet, sier Utsogn, som roser arbeidet som gjøres med skatehallen.

— Dette er vår form for kultursatsning. Vi har alltid vært for kultur til barn og unge, sier ordførerkandidaten.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BRED POLITISK STØTTE: Representanter fra flere politiske partier var til stede på demonstrasjonen. Tor Utsogn (Frp, til venstre) ønsker å gi 900.000 kroner i årlig kommunal støtte til skatehallen. Til høyre kulturstyreleder Abdullahi Alason (Ap). (Foto: Kjartan Bjelland) Foto: Kjartan Bjelland

Tror på sponsorer

Varaordfører Mette Gundersen sier det var godt å se at brukerne av skateparken engasjerer seg.

— Egentlig er det to saker som skal diskuteres i morgen. Det ene er å få til en bevilling for i år, og det lovnad om en fast støtte i året videre. Da blir det mest naturlig med 800.000 kroner i året, sier Gundersen.

- Hva skjer dersom skatehallen ikke får sponsorer til å dekke resten av pengene som trengs?

— Det blir en hypotetisk greie. Sånn jeg har forstått Mike (Troxel, red. anm.) og foreldre er det fordi hallen ikke har en tung aktør i bunnen at sponsorene har kviet seg, svarer Gundersen.

I for- og etterkant av demonstrasjonen tirsdag skatet rundt femti ungdommer på medbrakte ramper, til begeistring for gjestene på torvets uterestauranter. Den tredje appellholderen var Mia-Marlena Nordstokke, mor til en av ungdommene som bruker skatehallen.