KRISTIANSAND: – Det gikk kjempefint. De koste seg godt ute i sola. Hele gjengen var ute på tur og gibbonene kom for å se på, forteller leder for dyreavdelingen i parken, Rolf-Arne Ølberg, til fvn.no. En del parkgjester hadde også tatt turen til vestkanten av Dyreparken for å følge ungens første møte med verden utenfor orangutangenes hus.

Orangutangen ble født 30. mai og er den første i sitt slag som er født i Norge. Parkens ansatte visste at mammaen Nony ventet barn, men trodde at fødselen først ville skje senere på sommeren.

Ved 12.30-tiden i dag ble luka åpnet.

– Det tok litt tid før de gikk ut. Nony kom først ned en liten tur med Louie. Hun liker ikke å bli stengt ute, så hun sjekket at hun kom inn igjen, gikk ut en ny tur, kom inn og så gikk hun ut en lang tur. Hun var veldig rolig og alt gikk fint, sier Ølberg.

Årsaken til at ungen ble sluppet ut akkurat i dag var været.

– Det var passende vær i dag. Ikke for sterk sol og oppholdsvær. Det er fint vær, sier Ølberg. I dagene fremover er det været som avgjør hvorvidt ungen får slippe ut. Parken frykter nemlig at Louie kan pådra seg forkjølelse dersom han slippes ut når været ikke er perfekt.

Foreløpig klamrer orangutangungen seg til mammaen sin.

– Han henger på moren, men er flink til å holde seg fast. Louie beveger seg litt inne og har vært oppe på hodet til moren, men han sitter helst på magen hennes, sier Ølberg.