GRIMSTAD: Rettssaken mellom de to partene startet i Aust-Agder tingrett mandag. JB Ugland Holding blir krevd for 25,7 millioner dollar av sin gamle partner Olympia Holding. I tillegg krever de 3,6 millioner dollar fra JB Ugland Holdings finansdirektør Jan Erik Tønnessen.

Nå har Olympia varslet at hemmelige opptak av Tom B. Knudsen vil bli lagt fram som en del av bevisførselen, skriver Dagens Næringsliv. Knudsen mener det er ren utpressing.

– Det vi har fått høre, er at hvis vi ikke går med på forlik, vil disse opptakene bli lagt fram i retten og lekket ut i pressen. Det har jeg skriftlig sier Knudsen til Fædrelandsvennen.

Han er nestleder i JB Ugland Holdings styre, og representere JB Ugland Holding i dagens rettssak.

Visste ikke

Olympia Holding har saksøkt Ugland fordi de mener de fikk for lite etter salget av JB Ugland Shipping der de selv var part. Men i tillegg vil de ha tilbake 3,6 mill. dollar (18 mill kroner) som også var en del av oppgjøret. Disse pengene havnet hos daværende Ugland-direktør Kjell Rune Staddeland og finansdirektør Jan Erik Tønnessen.

Kjell Rune Staddeland ble dømt for å ha tilranet seg deler av beløpet, mens Tønnessen ifølge dommen var den som varslet om hva som hadde skjedd.

Men i kravet fra Olympia er det Tønnessen som blir krevd for 18 millioner. Lørdag skrev Dagens Næringsliv at bakgrunnen blant annet er at forretningsmannen Christer Ager-Hanssen tok opp en samtale han hadde med Tom B. Knudsen.

Her sier Knudsen dette når han blir spurt om det ikke var Tønnessen som første gang så at 18 millioner kroner (3,6 mill dollar) var utenfor kontroll:

– Du er ikke den eneste som sier at den som så første gang at de 3,6 hang i løse luften, det er mange som kan saken som sier det var Tønnessen. Men det jeg sier er at «it doesen't interest me – for the time beeing».

Dette skal altså være med på å bevise at Tønnessen var langt mer aktiv i å få ut de 18 millionene enn det som har kommet fram til nå. Derfor er altså han saksøkt i stedet for Staddeland.

Frykter ikke

Ifølge Knudsen vil de i dagens rettssak be om at motparten ikke får legge fram lydopptakene.

– Det er det prinsipielle grunner til. Vi kan ikke ha det sånn i norsk rettspleie at vi tillater denne type bevisførsel. Det skjer bare i land som vi ikke liker å sammenligne oss med, sier Knudsen.

Han legger til at han uansett ikke har noe problem med å stå for det som er kommet fram.

– Jeg tror dette er redigert og manipulert. Er det ikke det, så er det som måtte komme fram uproblematisk, sier Knudsen.

Han legger til at det som begynte som en «ærlig, juridisk tvist» har endt opp som noe av det verste han har opplevd som advokat.

– Og når det gjelder kravet på 18 millioner, så er Staddeland dømt i tre rettsinstanser, og de har slått fast at de pengene tilhører Ugland, sier han.

Avviser

Olympia Holdings advokat, Terje Granvang, avviser kontant overfor Fædrelandsvennen at det de har drevet med skal ha noen som helst med utpressing å gjøre.

– Det er selvsagt ikke utpressing, skriver Granvang i en tekstmelding.

I går kveld var han ikke interessert i å si noe ut over det. Jan Erik Tønnessen ville heller ikke uttale seg.