Slik så måneformørkelsen ut fra Viddefjell da Månen steg opp av skylaget i sørøst kl. 23.15. Foto: Lewis Houck. Foto: Lewis Houck

RISØR: Lewis Houck i Astronomiforeningen i Agder stilte sammen med datteren og naboen opp det han hadde av teleskoper og fotoapparater for å forevige måneformørkelsen som var synlig over hele Sørlandet onsdag kveld.

– Vi skulle sende bilder live på oppdrag fra Universitetet i Oslo. Vi gjorde en egen konkurranse ut av det mot de andre stedene som også sendte, forteller Houck.

I tillegg til i Risør ble det stilt inn teleskoper og kameraer i Mandal, Stavanger, Sandefjord og i Oslo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tormod Skarheim

Skyggen fra Jorda– Det som er det spesielle med måneformørkelser er at man får den spesielle rødfargen på månen. Mange tror at det er sola som lager fargen, men det er egentlig skyggen fra jorda som reflekteres på månen, sier Houck.

Gikk verden rundt

Bildene de tok ble først sendt til UiO som publiserte de direkte på sine nettsider. Tilbakemeldingene lot ikke vente på seg.

– Vi fikk tilbakemeldinger fra astrologer i både Australia og i USA som hadde sett bildene våre. Så bildene våre har faktisk reist jorda rundt, forteller en tydelig stolt astronom.

Bildene UiO ble til og med tatt opp av amerikanske CNN (bildene kan du se cirka ett minutt ut i denne videoen)

– Det var veldig moro å få respons fra hele verden. Jeg har ikke sett videoen så jeg vet ikke sikkert om det var mine bilder eller en av de andres som kom på CNN, sier Houck.

Ikke fornøyd

Astronomen var til tross for tilbakemeldingene ikke helt fornøyd med resultatet.

– Det kan alltid bli bedre. Vi hadde ikke helt været med oss og vi fikk ikke tatt bilder da måneformørkelsen var total for den sto for lavt på himmelen, så det var litt dumt. Drømmescenarioet var å få bilder av månen akkurat da den kom over vannkanten, stor og rød, men skyene tillot ikke det denne gangen dessverre.

Reiser jorda rundt

Houck forteller at han bruker slike måneformørkelser som øvelse for solformørkelsene som er sjeldnere og vanskeligere å fange. Houck har med Astronomiforeningen i Agder reist til både Påskeøya og til Sibir for å foreviggjøre solformørkelser. Nå lader han opp til neste store solformørkelse som finner sted i Nord-Australia i november 2012. – Under slike formørkelser da er jeg så fokusert på det tekniske for da må alt klaffe de to minuttene en solformørkelse varer. Måneformørkelser er lettere sånn sett i og med de varer i over en time, men de slår ikke opplevelsen som en solformørkelse gir, avslutter astronomen fra Risør.