KRISTIANSAND: Barnevernsjefen i Kristiansand anmeldte kvinnen tre dager før fristen for straffeforfølging gikk ut, til ingen nytte. De folkevalgte i Kristiansand hadde ikke gitt administrasjonen og barnevernsjefen tilstrekkelig fullmakt til å anmelde forbrytelsen. Dermed måtte politiet henlegge saken.

– Dette har vært en særdeles uheldig sak for kommunen. Men vi har grepet fatt i forholdet. De nødvendige vedtak, som gir rådmannen delegasjonsmyndighet nedover i det administrative system til å levere gyldige og formelle anmeldelser, ble gjort av Kristiansand bystyre 8. juni, sier advokat Carl Henning Leknesund i Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen.

Henlegges

– Politiet får ikke iretteført, som det heter, denne saken fordi det ikke var gitt nødvendig fullmakt nedover det kommunale system. Fristen for å avgjøre en slik sak er seks måneder, og tre dager før denne fristen gikk ut fikk vi påtalebegjæringen fra kommunen. Men det viste seg altså at denne påtalebegjæringen ikke er formelt i orden. Derfor henlegges saken, sier politiinspektør Nils Anders Grønås, påtaleansvarlig i Agder politidistrikt.

Kommuneadvokat Leknesund sier at mange andre kommune også har gått i den «formelle» fella som Kristiansand kommune nå også har gått i.

– Straffeloven setter som krav i noen tilfeller at det er kommunestyret som er påtaleberettiget, men at de folkevalgte kan delegere denne myndigheten videre til rådmannen, og igjen til direktører og andre nøkkelpersoner. Kristiansand kommune trodde at det generelle delegasjonsreglementet fanget opp denne type saker, men det viser seg at reglementet ikke er tilstrekkelig. Derfor er de formelle forhold nå ordnet opp i, sier advokat Leknesund. – Høyesterett har gitt klare signaler om påtaleberettigelsen, så henleggelsen fra politiet side er forståelig og riktig, selv om kommunen her ønsket en strafferettslig forfølging, fremholder Leknesund.

Straffeforfølging

– I mindre, alvorlige barnebortføringssaker åpnes det for et skjønn i forhold til hvilke saker som skal forfølges, fordi det alltid er viktigst å få bortførte barn tilbake igjen. I denne saken, hvor barnet var bortført til et fremmed land og varigheten var tre år, var politiet innstilt på en straffeforfølging. Men nå henlegges saken, sier politiinspektør Grønås.