OSLO: Høyesterett har dømt en mann i 40-årene fra Randaberg til 21 dager i fengsel for å ha benyttet seg av svart arbeid på hytten. I tillegg er han dømt til å betale 80.000 kroner til statskassen, skriver Aftenbladet.no.

Mannen kjøpte i 2005 og 2006 svart arbeid av en bygningsarbeider, for å utbedre hytten som han eier i Åseral kommune i Vest-Agder.

Randaberg-mannen ble i februar i fjor dømt til en betinget fengselsstraff på 60 dager i Stavanger tingrett. Dommen ble stadfestet i Gulating lagmannsrett.

Høyesterett har lagt til grunn at mannen har medvirket til å unndra 92.785 kroner i skatter og avgifter. Håndverkeren utførte arbeid på hytten beregnet til 326.503 kroner.

Påtalemyndigheten la ned påstand om ubetinget fengsel i 45 dager, men fikk ikke fullt medhold.

Advokat Odd Rune Torstrup var forsvarer for Randaberg-mannen. Han sier at Høyesterett nå har markert hvor grensen for ubetinget fengsel går, men mener at skattemyndighetene overdriver dommens betydning.

– Jeg har sett at Skatt Sør nå gir inntrykk av at alle som benytter seg av svart arbeid, havner i fengsel. Det er ikke riktig. Svart arbeid er trolig svært utbredt, men det meste av dette gjelder nok beløp langt lavere enn dette. Høyesterett har benyttet seg av anledningen til å markere hvor grensen mellom betinget og ubetinget fengsel går når det gjelder svart arbeid, og den ligger nå på cirka 85.000 i unndratt beløp, sier Torstrup.

For trygdebedrageri går den rundt 72.000 kroner, men Høyesterett mener at skatte— og avgiftsunndragelser skal straffes mildere enn det.

– Å unndra skatter og avgifter, er en mer passiv handling. Det forbryterske sinnelag er ikke så framtredende som i for eksempel trygdebedragerisaker, sier Torstrup.

Snekkeren som utførte arbeidet på hytten, ble i 2008 dømt til 120 dagers fengsel og en bot på 100.000 kroner.