FARSUND: "Ikke faglig og etisk forsvarlig" lyder den krasse vurderingen Bufetat Region Sør har gjort av tilbudet barnevernsinstitusjonen Cocoon har til ungdommene de har ansvar for i Farsund.

Etter siste inspeksjon hos institusjonen, har Bufetat varslet at de truer med å trekke tilbake godkjenning for institusjonen. Det kan bety stenging.

I arbeidet med å kontrollere hvordan Cocoon drives, har Bufetat snakket med et antall ansatte og ledere ved institusjonen. Saksbehandlerne i Bufetat mener å ha avdekket alvorlig svikt i opplæring av de ansatte. Dette mener de får konsekvenser som dårlig samhandling med andre deler av hjelpeapparatet og nedsatt evne til å håndtere ungdom med adferdsvansker.

— Bør håndtere selv

Cocoon har ved flere anledninger ringt politiet for å få hjelp til å håndtere ungdommene de har ansvaret for, noe Bufetat mener er lite konstruktivt.

Administrerende leder Jan Harald Kjærre forsvarer bruken av politiet og ber om forståelse for det. Han sier hensikten er å verne det enkelte barnet eller ansatte.— Dette er et sted hvor ungdommene bor. Det er ikke vanlig at foreldre kaller inn politiet for å håndtere egne barn. Terskelen bør være tilsvarende høy, sier Tom Ustgård, saksbehandler i Bufetat. Barne-, ungdoms- og familieetaten håndterer godkjenningene til å drive private barnevernsinstitusjoner.

— Hva slags situasjoner blir politiet tilkalt i?

— Det har vært en rekke tilfeller. Vi kritiserer ikke bruk av politi dersom situasjonen virkelig er alvorlig. Men vi minner om at de ansatte ved en slik institusjon nettopp skal være kvalifisert for å håndtere ungdom med adferdsvansker. Husbråk, rømninger og ting som ødelegges, er forhold man skal ha en metodikk for å håndtere, sier Ustgård.

Knuste ruter

Politiet har også opplyst i en bekymringsmelding om Cocoon at det er ansatte som føler seg truet av ungdommene.

"Det kan synes som om bruk av politi er en teknisk løsning på en faglig utfordring", kommenterer Bufetat i brevet til Cocoon.

Sist gang lensmannskontoret i Lyngdal bisto ansatte ved Cocoon var 6. juni. De ansatte hadde mistet kontrollen, og det var blitt knust ruter.

– En institusjon som tar seg av ungdom, må ha en plan for hvordan de skal håndtere hendelser, sier lensmann Anne Margrethe Ruud.

Tidsfrister

Det å stenge en barnevernsinstitusjon på grunnlag av at de ikke tilfredsstiller reglene, forekommer ikke ofte. Men det skjedde i

I varslet om tilbakekall av godkjenning, forlanger Bufetat at det umiddelbart skal bli en mer restriktiv praksis i forhold til å flytte ungdommer rundt mellom de ulike avdelingene Cocoon driver. Før 15. desember må institusjonen dokumentere hvordan de vil svare på en lang rekke utfordringer knyttet til opplæring av de ansatte og metodikken som skal brukes for å jobbe med de ungdommene som har størst utfordringer.