KRISTIANSAND: 29-åringen fra Arendal ble i 2010 dømt til fem års fengsel for å ha kjørt på og drept politimannen Børge Ivarsen i Grimstad. Ivarsens bror, Morten Ivarsen, var selv til stede under store deler av rettssaken. Han er sjokkert over at brorens drapsmann nok en gang har ranet en bil og rømt fra politiet.

— Fikk sjokk

— Jeg hørte på nyhetene at politiet hadde presset en person av veien. Da tenkte jeg faktisk at dette kunne ha vært den karen. I neste setning sa de at det var politidrapsmannen som hadde blitt tatt. Da fikk jeg litt sjokk, sier Ivarsen til Fædrelandsvennen.

44-åringen fra Bergen sier hendelsen brakte tankene tilbake til 4. mars for to år siden, da broren ble påkjørt og drept ved Grimstad-porten. Den da 27 år gamle arendalitten hadde da truet til seg en bil i Drammen, før han i vill fart kjørte mot Sørlandet. Ved Grimstad-porten traff han Ivarsen, som var i ferd med å legge ut en spikermatte i veien.

— Når man hører om omstendighetene får man litt flashback. Han har igjen truet til seg en bil og blåst av gårde i full hastighet. Det ripper jo opp i det som skjedde i mars 2010, sier Ivarsen.

Rømte fra sykehus

29-åringen ble pågrepet dagen etter at han rømte fra Sørlandet sykehus i Kristiansand, hvor han var innlagt på psykiatrisk avdeling. Bildrapsmannen hadde fått lov til å gå en tur uten tilsyn, men kom aldri tilbake til sykehuset.

Klinikksjef ved psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand, Anders Wahlstedt, sier til Fædrelandsvennen at det var feil å la 29-åringen gå fritt omkring. Han mener likevel at det ble gjort gode vurderinger før mannen ble innvilget denne friheten.

— Det er veldig forståelig at folk stiller spørsmål ved hvordan dette kunne skje. Men det å gi pasienter større frihet, er en nødvendig del av rehabiliteringsprosessen. Pasienter må gradvis få bevege seg i samfunnet. Det vil være helt feil å sperre folk inne i årevis for deretter å slippe dem fri uten å gradvis la dem få tilpasse seg friheten, sier Wahlstedt.

29-åringen nå går tilbake til behandling ved Sørlandet sykehus Kristiansand, ettersom at han er for psykisk syk til å kunne sone i fengsel.

- Utrolig at han går ute i det fri

Morten Ivarsen synes det er merkelig at 29-åringen kan bevege seg fritt, selv om han er under psykiatrisk behandling.

— Det er helt utrolig at han skal gå ute i det fri når han er dømt for en slik hendelse. For meg blir det helt feil. Det er nesten en hån mot den nærmeste familien, sier Ivarsen.

Han presiserer at han ikke kjenner til 29-åringens situasjon eller hvordan han følges opp av fengselsvesen og psykiatri.

— Det er sikkert masse som vi ikke har kunnskap om, men i min verden bør han uansett være bak lås og slå. Han stakk av fra soning da han drepte Børge og gjorde det samme nå. Etter min mening bør han sitte inne til han har gjort opp straffen han har fått. Under rettssaken bedyret han hellig å benytte sjansen til et nytt liv, men det hadde jeg ærlig talt ikke troen på der jeg satt og hørte på, sier Ivarsen.

- Kjenner arret

- Hvordan har du og de andre pårørende opplevd tiden etter rettssaken?

— I fjor var det en ettårsmarking i Grimstad, hvor jeg skulle holde en minnetale for min bror. Det tenkte jeg skulle gå ganske greit. Men da jeg kom til Grimstad, traff kollegane og så hvor berørt de var, ble det tøft. Bård Austad, en av min brors kollegaer, sa det egentlig veldig fint i begravelsen. Han sa at såret etter hvert blir til et arr som ikke gjør vondt. Men når du kjenner på det, så merker du at det er der, sier Ivarsen.