SPENTE: Ellen Erlingsdottir og Frank Wangelsten (t.h.) var spente før avgang. Erlingsdottir skulle til Island via Oslo. Flyselskapet hele veien er SAS. Foto: Henrik Ihme
UBEKYMRET: Martine Alvestad skulle til Trondheim, og hadde tog og en senere Norwegian-flight som alternativer dersom SAS-flyet ble stående. Foto: Henrik Ihme

KRISTIANSAND: Det så ut som en hvilken som helst mandag morgen på Kristiansand lufthavn Kjevik. Første SAS-avgang er SK204 til Oslo klokka 06.25, og passasjerene strømmer på.

Men for alle som jobber i den tidligere flykjempen SAS, så hadde nettopp en svært usikker natt passert. Den eneste nyheten fra nattens forhandlinger i Danmark var at én fagforening hadde kommet til avtale med flyselskapet.

LES OGSÅ: SAS-forhandlingene fortsetter på overtid

Lettelse

Men hos de ansatte i innsjekkingsskranken var det lettelse å spore.

— Vi håper at alt skal gå greit, og det føles greit nå, sier Yngvild Skadberg, og legger til at den siste tiden har vært vanskelig.

Da SAS-ansatte over hele Skandinavia dro hjemmefra til jobb mandag morgen visste de ikke om arbeidsgiveren deres kom til å eksistere ved dagens slutt.

På bakken forsøkte likevel de SAS-ansatte å holde arbeidsdagen så normal som mulig.

— Det føles ok å være her, og det er mye bedre å være her enn å være hjemme å lure. Jeg tror dette skal gå bra for oss, og stemninga her er god. Som den alltid er, sier Skadberg.

Gode ord

Hennes kollega Signe Rysstad har jobbet i SAS siden 2002, og før det i Braathens siden 1980. Hun ventet også i spenning på nyheter fra forhandlingene mellom fagforeningene og ledelsen i selskapet.

— Det er spennende, og da jeg dro til jobb var det bare én av fagforeningene som hadde kommet i havn med en ny avtale. Mer vet jeg ikke, sier hun.

Hun er likevel positiv, og tar glede av tilbakemeldingene fra passasjerene.

— Vi får høre veldig mye hyggelig, som at de håper at vi fortsetter. Men i dag blir det "business as usual", sier hun.

Tvil blant passasjerene

Blant passasjerene som skulle av gårde med SK204, var det også tydelig at flere hadde tvilt på at SAS-flyene ville lette mandag morgen.

Ellen Erlingsdotter skulle med SAS-maskinen til Oslo, for så å komme seg hjem til Island. Sammen med Frank Wangelsten hadde de vært urolige kvelden før.

— Hadde ikke flyet gått måtte vi ha ventet til i morgen, og booket oss på Norwegian. Men det hadde nok fort blitt fullbokket, så vi satser på at flyet går nå, sa han ved innsjekkingsskranken.

Martine Alvestad skulle til Trondheim via Oslo, men var mindre bekymret.

— Jeg tar dette ganske rolig. Skulle ikke flyet gå måtte jeg ha tatt tog. Men det er nok like lønnsomt å vente på neste Norwegian-fly, sa hun.

Bjørn Gunnar Løvdal skulle til Stockholm, og var heller ikke urolig da han hadde kommet seg ut på Kjevik.

— Jeg er spent, men det skal mye til at flyet ikke går, sa han 20 minutter før avgang.

Og det fikk han rett i. 06.25-avgangen til Oslo kom seg på vingene, etter en kort forsinkelse grunnet frost.