SLIK: Langs stammen er det runde kranser med plass til grenene. Enkelt og greit byggesystem Foto: Roar Greipsland
FARGEKODE: Hver gren har sin egen fargekode. Da er det bare å putte gult på plass der stammen også er gul. Foto: Roar Greipsland
BOKSELUKT: Fortvil ikke hvis du synes plast-treet fratar deg godlukta av ekte grantre. Både lys og spray med granlukt finnes, smiler eier av Trunken, Christina H. L. Breisnes. Foto: Roar Greipsland
PYNTER: Treet er reist, ferdigbygget og blir pyntet med 800 lys, glitter og stas av Sissel Krosslid. Foto: Roar Greipsland
FIKS FERDIG: Skikkelig amerikansk juletre, ferdig på en to tre, når Sissel Krosslid (t.v) og Terri Sæveland bygger og pynter i en fei. Foto: Roar Greipsland

FARSUND: — Hvis du ikke er fargeblind klarer du dette greit, ler Sissel. Vi er på det sterkt amerikainspirerte Lista, på forretningen Trunken i Vanse. Sissel og Terri Sæveland er i full sving med monteringen av årets tre, for øvrig det samme som monteres hvert eneste år, uten søl av granbar.

Bygger med farger

— Du kan si det sånn, at det bokstavlig talt er blitt mye mer stuerent med juletre i plast de senere årene, smiler de to.

De starter med å montere stammen, som har flere kranser rundt, og med hull til å stikke ned greinene. Hver grein har en farge, og så er det bare å bygge samme farge som er avmerket inne ved stammen.

— Enkelt og genialt. Det gjelder bare å ha orden i fargesystemet når du pakker treet ned, anbefaler Sissel.

Donald Duck tre

Fortere enn du selv har vært i juletreskogen, har hun og Terri bygget opp treet. På en drøy time er det klart for selve pyntingen, hvor alt er lov. I skikkelig amerikansk stil lesses det på med kuler, fugler og engler. Resultatet er et skikkelig Donald Duck-tre, i tett kjegleform som fra Disneys tegnefilmer.

— Du finner ikke et sånn tett tre i skogen, og selve barnålene må du kjenne på for å finne ut om det er ekte eller ei, mener Sissel. Hun og kollegene selger et større antall tre av denne typen, år for år. Dess høyere under taket, dess høyere tre. Opp til 3,5 meter er "no problem".

Granlukt på boks

Om du slipper barnålsdryss, mister du samtidig den gode lukta av gran i stua.

— Nei, nei. Se her, nå får du granlukt både på spray og som lyslukt, viser en leende sjef på Trunken, Christina H. L. Breisnes.