KRISTIANSAND: Det borgerlige flertallet vil legge ned den kommunale Nøtteliten barnehage på Hånes i budsjettet som blir vedtatt onsdag. Opposisjonen mener det betyr at foreldrene da blir tvunget til å velge den kristne Solkollen Barnehage.

— Forstår KrF at ikke alle foreldre ønsker å ha barna sine i en barnehage med et klart livssyn, spurte Jannike Arnesen (Ap) etter at KrFs Arvid Omdal hadde holdt sitt innlegg under dagens budsjettmøte.

Venstresiden i bystyret angrep det de mener er en total manglende omtanke for foreldre som ikke vil ha barna i en kristen barnehage.

— Det KrF kaller nestekjærlighet, kaller gjerne vi solidaritet. Det jeg vil spørre om, er om KrF mener det er nestekjærlighet å legge ned Nøtteliten barnehage, sa Harald Hageland (SV).

- Ikke skadelig

Arvid Omdal mener at opposisjonen bekymrer seg unødvendig for hvordan barna har det i Solkollen barnehage.

— Solkollen gjør en veldig god jobb. Om barna skulle høre et gudsord i barnehagen, er det ikke noe skadelig i det, sa Omdal, som mente at flere partier hadde godt av kristne verdier.

— Noen av de verdiene vi harbygd på er grunnen til både etikk og moral, som vi kanskje ser svikter ogsåinnad i noen partier. Det har vært oppe i media i det siste. Jeg tror at vi måbygge på disse verdiene som også har mye til felles med humanistiske verdier, sa Omdal.

Skeptisk til kristendom

De borgerlige partiene mener livssyn har lite med saken å gjøre. De mener det er andre kommunale barnehager i området som foreldre kan benytte seg av.

— Dette er ikke snakk om livssyn, men om barnehagetilbudet, og det er flere andre barnehager i området som ikke er kristne. Selv synes jeg Solkollen er en bra barnehage, men hva vi mener om den barnehagen, er ikke det vesentlige i denne debatten, sier Hans Otto Lund (H) til Fædrelandsvennen.

Men opposisjonen mener hele budsjettet er en dreining over mot flere kristne tilbud.— Det som skjer på Hånes er at den kristne barnehagen fortrenger den kommunale barnehagen, sa Halvor Fjermeros (Rødt) som langet ut mot at de borgerlige viser til de kristne grunnverdiene i sitt budsjettforslag som har flertall i bystyret.

— Hvilke kristne grunnverdier er det KrF snakker om? Er det korstogene, jødeparagrafen eller konventikkelplakaten? Det er ikke lenge siden kristne mørkemenn reiste rundt på Sørlandet. De var datidens imamer, avsluttet Fjermeros.

— Du får passe deg, så vi ikke sender korstogene etter deg, svarte ordfører Arvid Grundekjøn.