KRISTIANSAND: – Vi ser mange av de samme, skremmende utviklingstrekkene som vi gjorde før sommeren i fjor da vi hadde en kaotisk situasjon, sier Hans Martin Skovly, leder for forebyggende avsnitt ved Kristiansand politistasjon.

37 rømninger

På kun to måneder er politiet varslet om hele 37 rømninger fra barnevernsinstitusjonen St. Hansgården på Kongsgård i Kristiansand. Mens Fædrelandsvennen besøker Skovly på politistasjonen i Kristiansand, blir han gjort oppmerksom på enda en rømning fra den samme institusjonen.

– Nå er det ikke to, men tre som er på rømmen. De ber om bistand fra oss, skyter en politibetjent inn under intervjuet.

– Vi må ikke få samme situasjon som i fjor sommer, og roper derfor varsku tidlig. Ukentlig møter vi barnevernet og Bufetat til koordineringsmøte. Det økende antall rømninger har vært gjentakende tema de siste gangen, sier Skovly.

– Gruppedannelse

Ifølge Skovly er det ikke de samme ungdommene som nå skaper hodebry. Men aldersgruppen er fortsatt den samme, og handlemåten er svært lik.

– Vi ser en gruppedannelse hvor sterke lederpersoner får med seg de andre. De rømmer fra institusjonen eller møter ikke opp til avtalt tid. Det må handles raskt for å forhindre at miljøet vokser seg ut av kontroll, sier Skovly.

Han sier det er et stort problem at ungdommene begår kriminelle handlinger på rømmen.

– Vi ser at rømningene genererer kriminalitet. De begår tyveri, utfører vold og ruser seg. På barnevernsinstitusjonen har vi gjort flere beslag av narkotika. I første rekke er det snakk om hasj, sier Skovly.

For snart to måneder siden ble ansatte ved St. Hansgården truet med kniv av tre institusjonsungdommer. Etter å ha truet de ansatte, stakk ungdommene fra stedet. I forbindelse med et politioppdrag på institusjonen samme dag ble en politihund slått med jernstang.

«Prosjekt respekt»

På sensommeren i fjor ble det slått full krisealarm da i hovedsak sju institusjonsungdommer gjennomførte en rekke grove ran og biltyveri i landsdelen. Det førte til at «Prosjekt respekt» ble etablert i oktober. Prosjektet hadde som mål å sette i verk tiltak for å begrense serien av kriminelle handlinger. Skovly påpeker at prosjektet har gjort det mye lettere å sette inn nødvendige tiltak raskt.

– «Prosjekt respekt» har skapt et mye bedre system for å fange opp problemene tidlig, og gjøre noe med dem. Samarbeidet mellom politiet og barnevernet fungerer bedre. Det som er viktig er at institusjonene har nok bemanning til å ta grep når det er nødvendig, sier Skovly.

– Hva gjøre nå?

– Alle rømningene blir nå tatt opp i prosjektgruppen. Tre kommuner er involvert. Det vil bli diskutert mulige tiltak. Eksempelvis å spre ungdommene ut over landet eller å jobbe med dem på mindre institusjoner. Det er vanskelig å forskuttere, sier Skovly.