KRISTIANSAND: Det alvorligste funnet i rapporten fra kommunerevisjonen er den ulovlige støtten til rusomsorgen ved Shalam. Kristiansand kommune har gjennom flere år kjøpt døgnplasser for rusmisbrukere hos organisasjonen.

"Dette skulle vært ute på offentlig anbud etter lov og forskrift om offentlige anskaffelser", står det i rapporten. Ansvaret for at dette ikke er gjort ligger hos helse— og sosialadministrasjonen i Kristiansand kommune.

Videre bevilget bystyret i år 1 million kroner til organisasjonen for å støtte Shalam Rehabilitering. Revisorene mener at dette er ulovlig offentlig støtte, da pengene gikk til noe som skulle vært ute på anbud. Etter at Shalam la ned tilbudet, er rundt halve beløpet holdt tilbake. Revisjonen mener det ikke er riktig å betale ut det resterende.

Tilskuddet oppfyller seks av syv momenter for ulovlig offentlig støtte.

"Dette ansvaret ligger hos bystyret", sier rapporten.

Under arbeidet fant revisorene en til da ukjent søknad fra Shalam. Det viser seg at de hadde sendt søknad om en halv million kroner direkte til varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF). Den ble sendt høsten 2011, og ble kjent for administrasjonen et år etter. Søknaden ble ikke bare innvilget, beløpet ble doblet.

Det er bred enighet blant politikerne vi har snakket med, Vidar Kleppe (D), Jørgen Kristiansen (KrF) og Mette Gundersen (Ap) om at kommunen må rydde opp rundt offentlige anskaffelser.