KRISTIANSAND: — Forskningsrådet vil satse mer på de unge talentene i akademia. Med de nasjonale forskerskolene vil vi bidra til å styrke kvaliteten i forskerutdanningen. Dette har betydning både for den enkelte kandidat og for utdanningsinstitusjonen som helhet, opplyser divisjonsdirektør Anders Hanneborg i Forskningsrådet i en pressemelding.

Mandag blir Universitetet i Agder utpekt som et av ti nye, nasjonale forskerskoler. Disse får til sammen 218 millioner kroner for å gi et bedre tilbud til de unge talentene.

Agder er sammen med universitetene i Agder, Oslo, Trondheim og Bergen og Norges handelshøyskole med i nettverket som danner den nye forskerskolen i lingvistikk og filologi. Forskningsrådet opplyser at pengene blir utdelt gjennom en periode på åtte år, og målet er å styrke forskerutdanningen innenfor fagområder som vil stå sterkere ved samarbeid mellom institusjonene.

— Forskerskolene skal derfor være basert på nettverk av fagmiljøer. Hver for seg er mange av disse miljøene såpass små at det blir for ressurskrevende å tilby en fullverdig doktorgradsutdanning. Både samfunnsøkonomien og kvaliteten på utdanningen vil tjene på dette samarbeidet, kommenterer Hanneborg.

Ansvarlig institusjonNavnPartnere i nettverket
UiOThe Norwegian Research School in General PracticeUiB, UiT, NTNU, UNI research AS
UiOResearch School for the Ph-D students at the five Pharmaceutical education institutions in NorwayUiB, UiT, HiNT, HiOA
NTNUNorwegian PhD Network on Nanotech-nology for Micro-systems - Phase 2UiO, UiB, HiV, SINTEF
UiOThe Norwegian PhD School of Heart ResearchUiO, NTNU, UiB, UiT
UiOResearch School in Peace and ConflictNTNU, PRIO
NTNUNorwegian Graduate Researcher School in Linguistics and PhilologyUiB, UiT, UiA, UiO, NHH
HiHedmarkInternational Research School in Applied EcologyNINA, UMB, HiT, Bioforsk, Karlstad univ., SLU, Aarhus univ., Åbo akad., HiNT
HiGjøvikResearch School of Computer and Information SecurityNTNU, UiB, UiO, UiT
UiTNational research school in population based epidemiologyNTNU, UiB, UiO, UiS, FHI, STAMI, Kreftregisteret
NTNUNorwegian Research School of NeuroscienceUiO, UMB, UiB