KRISTIANSAND: – Vår oppgave som oppvekstutvalg er å gi et faglig råd til bystyret. Det er fryktelig feigt av de borgerlige flertallspartiene å ikke ta standpunkt, sa Kvelland da oppvekststyret behandlet skolestrukturen i Justvik-området tirsdag kveld.

Hun gikk imot rådmannens forslag som går ut på å legge ned Justvik skole og i stedet bygge storskole for 800 elever på Havlimyra. Sammen med Arbeiderpartiet ville Kvelland begrave storskolen, og heller beholde og rehabilitere Justvik skole, samt utvide Fagerholt skole.

justvik skole002.jpg Foto: Kjartan Bjelland

Ønsker ikke storskole

Representantene fra flertallskoalisjonen Høyre, Frp og KrF vil ikke binde seg til noen løsning. De varsler at de også vil beholde Justvik skole fremfor å bygge storskole, men de vil bruke tiden fram til bystyremøtet 12. desember før de tar endelig standpunkt.

– Ja, jeg er enig i at vi er feige. Men saken er enkel for opposisjonen som ikke har budsjettansvar. Vi må tenke økonomiske konsekvenser. Dette skal sikkert gå veldig greit selv om vi ikke binder oss til noe her i dag, sa Helene Bjerke Fredheim (Frp).

– Selv om vi hadde gitt en innstilling her i dag, er det uansett bystyret som bestemmer. I tiden fremover skal vi drøfte alternativer og komme fram til den beste løsningen, sa Irene Solli (KrF).

– Det hadde vært utrolig gøy å være julenisse her i dag, men å gi gave til barna før jul er sjeldent lurt, sa Gordon Fuglestad (H).

Med fem mot fire stemmer vedtok oppvekststyret å ta rådmannens innstilling til orientering. Men samtlige politikere ga sterke signaler om at man ønsker å beholde Justvik skole fremfor å bygge storskole på Havlimyra.

På pinebenken

– Vi er alle samstemte. Jeg forestår ikke hvorfor vi skal holde folk på pinebenken. Nå fremstår vi som et tegneserie-utvalg som ikke mener noe om saken, innvendte Frode Fredriksen (Ap).

Et 30-talls tilhørere fra Justvik, Fagerholt og Halvlimyra møtte opp på rådhuset for å protestere mot nedleggelse av Justvik skole. De var skuffet over at oppvekststyret ikke tok noen avgjørelse, men er likevel glade fordi det virker som Justvik skole skal bestå.

– Det er feigt å ikke ta noen avgjørelse. Samtidig er vi glade for at politikerne varsler at de ikke ønsker gigantskole. Vi skal jobbe videre og besøke partiene fram mot saksbehandlingen i bystyret, sier Birgit Kvarsnes-Olsen i aksjonsgruppa ved Justvik skole.

– Vi forstår at politikerne har en vanskelig jobb når de skal få et stramt budsjett til å gå opp, men de må prioritere barnas beste, sier Heidi Baardsen i aksjonsgruppa.

Oppvekstsektoren pålegges å spare hele 76,5 millioner kroner i perioden 2013-16, og for å skjerme lærekreftene må bygg— og administrasjonsutgifter til pers. Derfor har rådmannen foreslått å legge ned Justvik skole fra 2016, mens ungdomsskolen på Havlimyra utvides med barneskole til 104 millioner kroner.