KRITISK TIL GODKJENNING: Miljøpartiets Hans Petter Horve (i midten) forsøkte torsdag å få saken behandlet av byutviklingsstyret, men ble nedstemt. Ved siden av sitter Eirik Dåstøl Langeland (Ap, t.v.) og plan- og bygningssjef Gunnar Stavrum. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND/RANDESUND: Olsen har nemlig inngått forlik med plan— og bygningsetaten som betyr at betongkonstruksjonen i hovedsak består. Tirsdag denne uka ble trappa stemplet godkjent, med enkelte justeringer.

— Det står i vårt vedtak at hele trappa skal rives. At administrasjonen så finner ut at den kan tilpasses, er stikk i strid med vedtaket. Han har begått ulovligheter, og den bør tilbakeføres til det godkjenningen tilsa, tordner Hans Petter Horve overfor Fædrelandsvennen.

Representanten for Miljøpartiet de Grønne forsøkte torsdag å få byutviklingsstyret med på å behandle kompromisset politisk, men ble nedstemt.

Krevde riving

Samme utvalg viste ingen nåde da de 25. oktober, mot stemmene til Høyre og Frp, gjorde følgende vedtak:

«Byutviklingsstyret viser til saksfremstillingen og krever at trappa rives og at ny trapp tilpasses det som er godkjent i vedtak av 20.01.2011.»

Denne 2011-godkjente trappa var ifølge etaten plassert diskret i terrenget, med flere grusbelagte avsatser og bruk av naturstein.

KRITISK TIL GODKJENNING: Miljøpartiets Hans Petter Horve (i midten) forsøkte torsdag å få saken behandlet av byutviklingsstyret, men ble nedstemt. Ved siden av sitter Eirik Dåstøl Langeland (Ap, t.v.) og plan- og bygningssjef Gunnar Stavrum. Foto: Vegard Damsgaard

Horve mener å kjenne en umiskjennelig eim av forskjellsbehandling.— Olsen har gjort en tabbe og fått mye fokus på saken. Nå får han tilgivelse i ettertid. Det tror jeg mannen i gata hadde hatt større problemer med.

- Tryllekunstner

Plan- og bygningssjefen var tidligere i høst klar på at trappa ikke kunne godtas, selv ikke med små justeringer eller beplantning.

— Det skal en tryllekunstner til for å få skjult det anlegget der, uttalte Gunnar Stavrum til Fædrelandsvennen. Torsdag forsvarte han kompromisset som han personlig, sammen med saksbehandler, har forhandlet fram.

— Er Olsen en tryllekunstner, Stavrum?

— Han har klart det uten å være tryllekunstner. De river halve trappa, og store deler av trappa blir lagt om, så jeg synes løsningen blir ok, svarer plan- og bygningssjefen.

At halve trappa rives stemmer ikke overens med den innsendte beskrivelsen fra Olsen og hans entreprenør:

«For å unngå dette (riving, journ.anm.), er det i dialog med kommunen inngått et forlik, hvorav dagens trapp i hovedsak kan beholdes.»

I korte trekk går endringene ut på at vangen, betongkanten, langs trappa mot øst fjernes. Øverste del av den rette trappa, tilsvarende omtrent en tredel av hele konstruksjonen, vris noe mot øst for å bryte opp. Av denne tredelen må omtrent halve trappeløpet fjernes og flyttes.

I nedre del smalnes trappa inn fra 1,6 til 1,2 meter, vangen medregnet. Det dekkes med jord inntil, mens hele trappa kles med naturfarget skifer.

- Ikke tilgivelse

— Jeg synes løsningen ser bra ut, sier Grete Kvelland Skaara, leder av byutviklingsstyret, som i sin tid var klar på at trappa måtte vekk.

— Dere vedtok jo at den måtte rives?

— Vi var ganske klare på at trappa måtte rives, men har ikke sagt at hele må rives. Jeg er mest opptatt av at den tilpasses terrenget og ikke blir så eksponert, svarer KrF-politikeren.

— Og dermed har han fått «tilgivelse»?

— Nei, jeg synes ikke det. Denne er tilpasset terrenget på en helt annen måte.

Om to uker får utvalget vedtaket som meldesak, og da kan den i prinsippet tas opp på nytt. Ap er i tenkeboksen.

— Nedre del er fortsatt litt dominerende, men om vi skal gå til full krig på grunn av det, vet jeg ikke, uttaler partiets representant Eirik Dåstøl Langeland.

- Uheldig å ikke følge planer

Det var Fylkesmannens miljøvernavdeling som sist vår varslet kommunen, fordi de mente tiltaket utenfor byggegrensen var godt over streken. De kommer neppe til å påklage vedtaket denne gang.

— Det er kommunens folk som har stått ved trappa og sett hvordan dette best kan gjøres, vi må ha respekt for denne vurderingen. Som en generell betraktning kan man si at det er uheldig å ikke følge godkjente planer, uttaler plankoordinator Magnus Thomassen til Fædrelandsvennen.

— Forsterkes nå inntrykket av at det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse?

— Klart at noen sikkert vil oppfatte det sånn. Det kan godt hende.

Olsen fikk i 2008 tillatelse til å bygge tomannsbolig på sin 3,5 mål store strandeiendom i Fidjekilen, men det var en forutsetning at landskapet mot sjøen skulle bevares grønt.

Jan Roger Olsen er fornøyd med at saken nå får en ende.

— Dette er helt klart en akseptabel løsning for alle parter. Vi gjør noen endringer i et omfang som er helt akseptabelt. Med dette blir trappa markant mindre eksponert mot sjøen, sier Olsen, som overfor Fædrelandsvennen tidligere har avvist at han har tatt seg til rette.