KRISTIANSAND: Hun benyttet likegodt anledningen til å fortelle om et helt ferskt vedtak:

— Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet skal utarbeide en nasjonal strategi for å avdekke og forebygge vold og seksuelle overgrep mot barn. Historien til kristiansandsgutten Emile og erfaringene ved Sørlandet sykehus vil bli en del av dette, sier Thorkildsen.

Fredag besøkte hun Avdeling for barn og ungdoms psykiske helse (Abup) ved Sørlandet sykehus. Og hun ble mektig imponert:

— Jeg har aldri opplevd maken, sa hun etter å ha møtt representanter for BarnsBeste, Statens Barnehus og Barnevernvakta/Alarmtelefonen i tillegg til sykehusets ansatte i Abup som stilte med sangkor, kokosboller, postdoktorer og kunstverk i kjelleren.

Inntrykke

Størst inntrykk gjorde Emile.

JUBLET: Da Abups eget kor sang All you need is love av Beatles stemte statsråd Inga Marthe Thorkildsen i og klappet entusiastisk etterpå. Foto: Kjartan Bjelland

For bare to år siden slet han med store problemer.— Jeg holdt meg sammen med dumme folk, og gjorde mange dumme ting, men så fikk jeg en vekker, fortalte den modige 16-åringen.

Vekkeren var leirskoletilbudet KickOff som arrangeres hver sommer i et tverretatlig samarbeid mellom Kristiansand kommunes familievernkontor, Røde Kors og Abup. På Knaben samles ungdom fra 8. til 10. klasse som har opplevd tøffe ting. De leker og tuller, og har samtalegrupper og alvor.

— Nettopp sånn må vi gjøre, sier Thorkildsen.

Arena

Hun peker på at alt for mye av diagnostisering og behandling av barn under 18 skjer på voksnes premisser. At man skal sette seg alvorlig ned i et rom og prate ut om ting. Sjelden er det en arena unge føler seg vel i.

— Før KickOff ville jeg ikke snakke med noen, og i hvert fall ikke leger eller psykologer. På leiren møtte jeg ungdom som hadde hatt det jævlig kjipt og likevel klarte de seg bra, fortalte Emile.

De han sikter til er de eldre ungdommene, som etter å ha vært på leiren et par ganger, blir ledere. Det blir de som skal passe på at de nye ikke faller utenfor, og være der som rollemodeller.

Kilden

I år er det Emiles tur til å være leder. Og fra å være innesluttet og skamme seg over hvordan han hadde det, har han nå både snakket foran fem klasser i videregående skole og for 250 mennesker på Kilden og hva han har opplevd.

— Tre ting er viktige for meg med gjennomføringen av strategiplanen: 1) Vi må høre på barn og deres perspektiv. 2) Tverretatlig samarbeid og 3) å fjerne tabuer, sier Thorkildsen.

Hun mener KickOff fjerner tabuer. Hun mener også flere andre av aktivitetene ved Abup, som talkshowet Nesten helg og bruken av kulturuttrykk som performancekunst og musikk er viktige verktøy for å fjerne tabu.

Tøff

— Jeg tenkte det ville være flaut å fortelle andre unge om det jeg har opplevd. Nå får jeg tilbakemeldinger fra andre unge som synes jeg er tøff som gjør dette, sier Emile.

Strategiarbeidet i departementet skal være ferdig til sommeren. Da håper ministeren å ha et grunnlag for å etablere en politikk preget av helhetstenkning overfor barn. Ikke bare å straffe uønsket adferd, men stille spørsmål med hvorfor den adferden oppstår.

— Emile er et godt eksempel på at det går an å stoppe og snu en negativ spiral. Det at han fikk lyst til å ville noe annet enn det negative, sier Thorkildsen.