KRISTIANSAND: — Det er ikke uvanlig at prester i Den norske kirke ikke vier fraskilte. Det har vært kjent i kirkerådet at Stein Reinertsen har dette synet, så dette er ingen overraskelse, sier Jan Olav Olsen, leder for Agder og Telemark bispedømmeråd.

— Spørsmålet om gjengifte er noe enhver prest avgjør ut fra sin egen overbevisning, fortsetter han.

Har aldri viet skilte personer

Fredagskrev Aftenposten at Stein Reinertsen, kommende biskop i Agder og Telemark bispedømme, aldri har viet personer som har vært skilt.

— Det er riktig at jeg ikke har viet fraskilte. Samtidig er det viktig for meg ikke å møte mennesker med fordømmelse. Det har alltid vært en åpning for gjengifte i luthersk etikk, sa Stein Reinertsen til Aftenposten.

Han påpekte at han som biskop vil legge til rette for at andre prester kan vie fraskilte.— Rent praktisk vier biskoper svært få par, påpeker Jan Olav Olsen.

— Det er for så vidt greit at ulike sider av saken diskuteres i media, sier han, og understreker at Reinertsen syn ikke vil få konsekvenser for prester som ønsker å vie fraskilte.

- Ulike syn

— Politikere reagerer negativt på Reinertsens syn. Hva tenker du på det?

— Politikere må få lov til å uttale seg om hva som helst. Gjennom de siste 30 årene har prester praktisert spørsmålet om fraskilte på ulike måter, sier Olsen, som sier at han har stor tillit til den nye biskopen.

- Preses uenig med Reinertsen

Helga Haugland Byfuglien, preses i Den norske kirke, delerikke Reinertsens syn på saken.

— Reinertsen er i sin fulle rett tilå mene det han mener, påpeker hun.

— Hva mener du?

— Jeg har viet fraskilte. Etterluthersk tankegang kan ekteskapet løses opp, og mennesker kan vies på nytt. Jegmener at mennesker som finner en å dele livet sitt med, skal få lov til å gifteseg selv om vedkommende er skilt.

— Hva er forskjellen på ditt ogReinertsens synspunkt?

— Reinertsen henviser til særskilteskriftsteder i Bibelen som omhandler dette, både Jesus-ord og Paulus-brev, derholdningen til gjengifte er restriktiv, sier Byfuglien.

— Hvordan ser du på disseskriftstedene?

— Det er grunn til å ta dem på alvor,og samtidig tolke dem ut fra en tid som var helt annerledes enn vår. For meghandler dette om å tapå alvor at mennesker ønsker å starte på nytt,samtidig som de ønsker at vigselen foregår i kirken. Jeg har grunn til å tro atjeg deler syn med flertallet i Den norske kirke, sier Byfuglien.

Pinsepastor vier skilte

Gunnar Jeppestøl, pastor i Filadelfia Vennesla, åpner oppfor å vie gjengifte.

— Under gitte vilkår, så er det mulig at å vie gjengifte,sier han.

— Under hvilke vilkår?

— Jeg mener at Bibelen er klar på at den uskyldige parten,det vil si den som har vært utsatt for utroskap, kan være fri til å gifteseg igjen, sier Jeppestøl.

— I tillegg mener jeg at mennesker som har levd uten Gud ilivet sitt, og som kan ha mange brutte forhold og ekteskap bak seg, skal fåmulighet til en ny start i livet hvisvedkommende blir kristen.

— Så hvis en ikke-kristen blir kristen, kan vedkommende gifteseg på nytt?

— Ja, det kan i noen tilfellerskje, men først må man forsøke å gjenopprette ekteskapet som har gått istykker. Men jeg ville selvfølgelig ikke vie vedkommende med en annen hvisdet sitter igjen ei kone som ber om at mannen må komme tilbake, sier pastoren.