VENNESLA: Den tidligere divisjonsdirektøren i Folkehelseinstituttet har fått et midlertidig kontor på Herredshuset.

— Den beste vi kunne få

— Vi kontaktet Aavitsland med en gang vi fikk bekreftet tre nye tilfeller av syke barn tirsdag ettermiddag. Han skal bistå oss i det videre arbeidet, og er den beste vi kunne få, sier kommunens talskvinne i saken, oppvekstsjef Kristin E. Ropstad.

Da Fædrelandsvennen møtte Aavitsland onsdag, var han på vei til et møte med kommunelegene. Tirsdag kveld informerte han foreldre til de 90 barna i Smååsane barnehage om forebygging og om hvordan E.coli-bakterien Ehec kan ha blitt overført til barnehagen. Det er avdekket fem sykdomstilfeller her så langt.

— Kun et lokalt utbrudd

— Dette er kun et lokalt utbrudd, knyttet til den aktuelle barnehagen. E.coli-bakteriene det er snakk om, finner vi oftest hos sauer og kyr. De kan ha blitt overført via matvarer eller mennesker, sier Preben Aavitsland fra Kristiansand.

Samtlige barn og ansatte i Smååsane er oppfordret til å levere avføringsprøver til et hastemottak på legesenteret. Onsdag var det jevn pågang av barn og foresatte. Flere svar er ventet utover i uken.

Vil ikke spekulere

- Er det grunn til å tro at det vil komme flere sykdomstilfeller?

— Vi må vente og se. Jeg vil ikke spekulere i noe.

Både Mattilsynet og Preben Aavitsland tror smittekilden blir vanskelig å spore.

Mange kilde-muligheter

— Det er ikke lett å finne kilden i en sånn situasjon. Bakterien kan være spredd mellom barn. Det kan komme fra kontakt med kyr, fra matvarer spist i utlandet eller via en annen person som ikke tilhører barnehagen. Det er mange forskjellige muligheter, sier smitteverneksperten.

- Utelukker dere drikkevann?

— Mattilsynet utelukker det. Det er ingen indikasjoner på at vann er kilden her. Mattilsynets inspeksjon tirsdag avdekket også gode rutiner for mat og drikke i barnehagen, sier Aavitsland.

- Ingen grunn til panikk

- Har foreldre som ikke er rammet, eller andre, grunn til å være engstelige?

— Nei, det er det ingen grunn til. Bakterien er ikke den farligste i ehec-gruppa. Den inneholder ikke farlige giftstoffer som den vi for eksempel vi fant i morrpølse i 2006. Barna det gjelder har heller ikke vært spesielt syke. De har hatt diaré.

- Hva er ditt råd til foreldre og barnehageansatte?

— Det viktigste er det som skjer i barnehagen. Andre kan oppføre seg helt som normalt. Det er ingen grunn til panikk. Det har det heller ikke vært.