PUH: Men det gikk bra. Overingeniør ved Arbeidstilsynet i Kristiansand, Dag Ommundsen, mener sikkerheten rundt gravearbeidet ikke ser forsvarlig ut. Foto: Henrik Ihme
GRAVER: Gravearbeidet foregår midt blant forbipasserende, uten gjerder eller fysiske sikringsskiller. Foto: Henrik Ihme
MANGE MENNESKER: Folk går opp og ned langs gravemaskinen, og er tydelig inne i maskinens arbeidsområde. Det er ingen gjerder som skiller maskinen fra folk når den kjører opp og ned i Markens gate. Foto: Henrik Ihme
I GÅGATA: Kommunen graver ned varmekabler og gjør annet arbeid bak gjerder. Men gravemaskinen beveger seg på utsiden av sperringene. Foto: Henrik Ihme

KRISTIANSAND : Kommunen holder om dagen på med anleggsarbeid i den travle gågata gjennom Kvadraturen, i kvartalet mellom Kristian IVs gate og Henrik Wergelands gate.

Da Fædrelandsvennen var på anleggsområdet tirsdag ettermiddag kjørte gravemaskinen fram og tilbake, og brukte skuffa til å gjøre flere løft. Like ved, uten noen fysiske sikringstiltak, passerte handlende, gamle, småbarnsforeldre og barn – tilsynelatende uaffisert av gravemaskinen i arbeid like ved.

Kritisk

— Det ser ikke bra ut sikkerhetsmessig. Det er ingen sperrer eller gjerder, og folk går i maskinens arbeidsområde. Det er masse mennesker der, og maskinen svinger rundt rett i samme område, sier overingeniør ved Arbeidstilsynet i Kristiansand, Dag Ommundsen, til Fædrelandsvennen.

Arbeidstilsynets tilsynsområde er hovedsakelig arbeideres sikkerhet, men Ommundsen ble ikke imponert da han fikk se bilder av gravearbeidet.

— Jeg hadde ikke vært komfortabel med å kjøre den maskinen i Markens uten sikring mot passerende. Jeg hadde knapt turt å bevege meg. Det er store krefter i sving, og det går nesten ut over hva man kan forestille seg hvis det først går galt her.

Gravemaskinen står også tidvis i Henrik Wergelands gate mens biler passerer rundt.

Ommundsen sier at det skal stå klart i byggherrens sikkerhetsplan hvordan sikkerheten til tredjeperson skal ivaretas ved arbeidsområdet.

— Et generelt prinsipp er at ved all bruk av maskiner så skal uvitende tredjepersoner ikke kunne komme inn i maskinenes arbeidsområde. Når folk omgås så tett på maskinen så burde det få varselklokkene til å ringe, sier han.

- Sikkerheten ivaretatt

Avdelingsleder ved vei- og prosjektavdelingen i Kristiansand kommune, Per Kjelsaas, sier til Fædrelandsvennen at anleggsarbeidet ikke foregår under ideelle forutsetninger, men han mener at sikkerheten til folk som ferdes i området er ivaretatt.

— Det ser sikkert dramatisk ut, men det er store utfordringer ved å jobbe i området. Jeg har pratet med bygglederne på stedet, og de har sterk fokus på sikkerhet. Folk passer hele tiden på at noen ikke går under lasten og gravemaskinen har ryggesensorer, sier han.

Anleggsleder på stedet, Arvid Høyåsen, ser heller ikke at arbeidet kunne blitt gjort på en annen måte.

— Vi håndterer dette på en 100 prosent sikker måte, og vi passer hele tiden på at ingen beveger seg under hengende last. Dessuten må denne jobben gjøres, og vi gjør det så varsomt som mulig uten å hindre de handlende. Gjerder blir heller ikke alltid respektert, sier han.

Kan ikke stenge

Per Kjelsaas sier at dette er den eneste måten å gjøre arbeidet på, og at arbeidet følger en sikkerhetsplan. Gaten kan ikke stenges etter absolutt krav fra næringslivet.

— I så fall måtte vi ha kompensert for tapte inntekter til butikkene, og det hadde blitt uforholdsmessig dyrt. Vi må lage plass for gang- og vareadkomst, sier han.

Anleggsarbeiderne i Markens gate holder på med å gi den en universell utforming, samt installere varmekabler. Arbeidet skal i første omgang vare ut november, for så å starte opp til våren igjen.